Инцко на окупираном Косову*: Годину робије за оспоравање инсценације зване Рачак

Одлуком да предсједника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића осуди на годину затвора због изјаве да је масакр у Рачку измишљен, Приштина је Србима на Космету званично одузела право на говор и мишљење, након што им је ограничила готово сва индивидуална и колективна права, оцијенио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

среда, 19 октобра, 2022 / 17:27

Шеф српске дипломатије сматра да пресуда Тодосијевићу представља срамоту и правосудну фарсу и да најбоље показује колико су тешки неслобода и зулум који свакодневно трпи српски народ на Косову и Метохији, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Иван Тодосијевић је велики Србин, а данас је сваки Србин Иван Тодосијевић. Он је частан човек и српски домаћин који је осуђен на годину дана затвора због вербалног деликта, односно смелости да у питање доведе верзију историје коју покушавају да на силу инаугуришу албански сепаратисти помогнути њиховим иностраним спонзорима", навео је Селаковић.

Према његовим ријечима, цијели српски народ свјестан је да су догађаји у Рачку, о којима се Тодосијевић одважио да говори, најобичнија подвала и монтирани повод за противправну агресију НАТО-а на Србију.

"Док је наше земље и српског народа биће и оних који ће бити спремни да говоре истину и да се боре да она не буде затрпана лавинама лажи", поручио је Селаковић.

Он је нагласио да се Приштина вара ако мисли да ће срамотна пресуда Тодосијевићу остати без одговора и да ће српски народ прећи преко прогона честитог човјека и искреног родољуба.

Предсједник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић осуђен је данас на годину дана затвора због изјаве да је масакр у Рачку измишљен, што је Основни суд у Приштини подвео под кривично дјело "подстрекивање етничке мржње и нетрепељивости" и на основу тога му изрекао затворску казну.

Основни суд у Приштини, који је након гласања објавио пресуду Тодосијевићу у поновљеном поступку, најавио је да ће казна бити извршена након правоснажности пресуде.

Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић најавио је да ће у наредних петнаестак дана уложити жалбу Апелационом суду, наводећи да је оваква пресуда неодржива јер је изјава због које се Тодосијевићу суди израз права на слободно изјашњавање и слободу говора.