Инцко: Конституисање Представничког дома фантастичан корак

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је данас у Сарајеву да је окончање конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ фантастичан корак. Он је као посебно истакао чињеницу да је то учињено на основу домаћих напора, без интервенције других фактора. "Надам се да ће то позитивно изненађење бити настављено и убудуће и да ћемо убрзо […]

уторак, 24 маја, 2011 / 16:43

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је данас у Сарајеву да је окончање конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ фантастичан корак.

Он је као посебно истакао чињеницу да је то учињено на основу домаћих напора, без интервенције других фактора.

"Надам се да ће то позитивно изненађење бити настављено и убудуће и да ћемо убрзо добити Савјет министара БиХ", рекао је Инцко новинарима пред почетак конференције "Брже у Европу кроз реформу сектора енергетике и околиша".

Избором Дениса Бећировића, Милорада Живковића и Боже Љубића у трочлани Колегијум Представничког дома, 20. маја је, након седам мјесеци, завршено конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

БУЏЕТИ РС И ФБИХ У ДЕФИЦИТУ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко тврди да су Република Српска и Федерација БиХ већ суочене са буџетским дефицитом који ће значајно бити повећан уколико убрзо не буде реализована међународна средства.

"Неусвајање генералног фискалног оквира за период од 2011. до 2013. године од Фискалног вијећа БиХ спречава расподјелу средстава из стендбај-аранжмана са ММФ-ом као и средстава макрофинансијске помоћи, што је један од разлога што ентитетима понестаје средстава и донација", рекао је Инцко новинарима пред почетак конференције "Брже у Европу кроз реформу сектора енергетике и заштите животне околине" која се данас одржава у Сарајеву.

Он је истакао да политичари у БиХ морају одмах да формирају органе власти на нивоу БиХ, јер уколико се то не деси постоји опасност да ће економска криза, са којом се суочава БиХ, попримити веће размјере.

"Политичка нестабилност све више погоршава ионако тешку ситуацију када је ријеч о незапослености", упозорио је Инцко.

Према његовим ријечима, блокиране су све велике инвестиције у инфраструктуру за пренос електричне енергије и расподјела од 10 одсто од укупних прихода путарина и купљених аутомобила 2009. године, што тренутно износи више од 20 милиона КМ.

Он је навео да су директна страна улагања у БиХ доживјела пад од 71,4 одсто у 2010. у односу на 2009. годину.

Инцко је истакао да је након процјене пада кредитног рејтинга БиХ пуно теже увјерити стране инвеститоре да дођу и почну отварати пријеко потребна радна мјеста.

"Пад рејтинга може да проузрокује и пораст каматних стопа у комерцијалним банкама које дјелују у БиХ. То би створило додатно оптерећење за домаћинства и пословне субјекте. То је снажан ударац за економију БиХ и животни стандард њених грађана", нагласио је Инцко.

Он сматра да су огромне шансе и потенцијал БиХ у секторима енергетике и заштите животне средине.

Амбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг рекао је да је идеја оваквих скупова буде унапријеђен дијалог између организација цивилног друштва и доносилаца одлука да би се допринијело добробити земље.

Вођа иницијативе "Грађани за Европу" Амра Селесковић рекла је да се у извјештају о европском партнерству наводи да је напредак у сектору енергије и заштите животне средине био раван нули.

"Настојаћемо да сазнамо шта је разлог таквог застоја, гдје су могућности за бољу сарадњу са организацијама цивилног друштва и како да БиХ крене још бржим путем ка ЕУ", истакла је Селесковићева.

Члан тима стручњака за енергију и заштиту животне средине из иницијативе "Грађани за Европу" Лена Братић рекла је да би многи стање у сектору енергије и заштите животне средине у БиХ дефинисали као хаотично.