Инцко: Ја сам на бранику Републике Српске

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да Република Српска неће бити укинута и да је он у сваком тренутку спреман да је брани. Инцко је напоменуо да нема мандат да мијења Дејтонски споразум и да то могу само три конститутивна народа, заједничком одлуком. Он је за београдске "Вечерње новости" рекао да међународна заједница […]

четвртак, 30 маја, 2013 / 09:29

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да Република Српска неће бити укинута и да је он у сваком тренутку спреман да је брани.

Инцко је напоменуо да нема мандат да мијења Дејтонски споразум и да то могу само три конститутивна народа, заједничком одлуком.
Он је за београдске "Вечерње новости" рекао да међународна заједница није "дигла руке" од БиХ, али да ће убудуће бити оштрија према њеним политичарима и да ће имати чвршћи приступ рјешавању нагомиланих проблема.

Инцко је навео да међународна заједница још није смислила детаљну стратегију будућег дјеловања, додајући да су "многе државе незадовољне кризом у БиХ, јер су издвојиле огромна финансијска средства".

Он каже да се из Сарајева позитивно гледа на посљедње потезе власти Србије у вези са Косовом и Метохијом и очекује да Београд настави да игра водећу улогу на Балкану и у његовој стабилизацији.

"Политика нове власти у Београду у посљедњих неколико мјесеци, поготово о Косову, и помирења међу сусједима, одличан је примјер за све у региону како треба рјешавати проблеме", поручио је Инцко.