Инцко – Давутоглу: Политичку кризу ријешити компромисом

Високи представник у БиХ Валентин Инцко и министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу оцијенили су да политичари у БиХ коначно морају показати спремност да постигну квалитетне компромисе за добробит БиХ и њених грађана. "Само такав приступ гарантоваће трајну стабилност и одвести БиХ у ЕУ и НАТО. Све до тада, ОХР је и даље потребан", саопштено […]

уторак, 30 августа, 2011 / 07:49

Високи представник у БиХ Валентин Инцко и министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу оцијенили су да политичари у БиХ коначно морају показати спремност да постигну квалитетне компромисе за добробит БиХ и њених грађана.

"Само такав приступ гарантоваће трајну стабилност и одвести БиХ у ЕУ и НАТО. Све до тада, ОХР је и даље потребан", саопштено је из ОХР-а.

Инцко је истакао да је БиХ у озбиљној политичкој кризи и да је неопходно смањити политичке тензије тако што ће бити појачан политички дијалог и хитно формиран Савјет министара.

"Неуспјех у том смислу резултираће озбиљним посљедицама – неће бити напретка ка ЕУ и НАТО-у и неће бити напретка у рјешавању озбиљних економских и социјалних проблема који су захватили земљу", истакао је Инцко у разговору са Давутоглуом.

Шеф турске дипломатије је изразио увјерење да политичари и неполитички актери у БиХ могу радити ефикасније у интересу државе и грађана.

Из ОХР-а истичу потребу убрзаних реформских мјера и уставне реформе да би БиХ била самоодржива и функционална.

Инцко је захвалио шефу турске дипломатије на континуираном доприносу Турске у раду ОХР-а и свеукупном процесу имплементације мира у БиХ, истакавши кључну улогу Турске у овом процесу, додаје се у саопштењу.