Инцко аустријским медијима објаснио хапшење Дивјака

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко лично је извршио притисак на медије у Аустрији с циљем да се хапшење генерала такозване армије БиХ Јована Дивјака у Бечу прикаже као политички мотивисано страдалништво, а не као хапшење ратног злочинца. Новинар аустријског "Курира" Ливија Клинг признала је да су након Инцкове иницијативе "медији били заиста ангажовани" у […]

четвртак, март 10, 2011 / 10:25

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко лично је извршио притисак на медије у Аустрији с циљем да се хапшење генерала такозване армије БиХ Јована Дивјака у Бечу прикаже као политички мотивисано страдалништво, а не као хапшење ратног злочинца.

Новинар аустријског "Курира" Ливија Клинг признала је да су након Инцкове иницијативе "медији били заиста ангажовани" у извјештавању да се у случају Дивјак "не ради о хапшењу било каквог ратног злочинца, него да се ту ради о другим стварима".

У изјави за БХРТ Клингова је рекла да је Инцков телефонски позив пробудио у четвртак, те посвједочила како је након тога извршен утицај на формирања јавног мњења у случају Дивјак.

"У Аустрији је ситуација таква да, када медији пишу о нечему, онда настаје притисак на разна министарства, тако да они брже реагују и обављају посао", описала је новинарка бечког листа.

Српско тужилаштво ништа неће моћи да учини по питању изручења пензионисаног генерала тзв. Aрмије БиХ, Јована Дивјака, па ће он након неколико мјесеци сигурно бити изручен Сарајеву, сматра професор међународног права из Београда, Радослав Стојановић, некадашњи заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

За Дивјака и не треба да има доказа. Он је био, по командном ланцу одговорности, на таквом мјесту да је одговоран, без обзира на то да ли је или није хтио да спријечи напад, као и како се он лично понашао", рекао је Стојановић. Стојановић је о могућности да Суд и тужилаштво БиХ процесуирају "случај Добровољачка" рекао да званична БиХ непрекидно хоће да докаже да је ЈНA била геноцидна војска и да Дивјак све своје поступке није направио према "нормалној армији", него према једној "злочиначкој армији".0 КОМЕНТАРА

  1. „Ne vole nas Bugari, ni Austro-ugari…“ – Bora Djordjevic.
    Ja se pokusavam iznenaditi ali mi ne polazi za rukom. Ma kad smo mogli prezivjeti 500 godina turskog zuluma, i jos nekih 50tak godina austrougarskog sranja, i tolike visoke predstavnike, prezivjecemo i tebe.

  2. Сва та омаловажавања СРПСКОГ народа од стране Виског представника су кратког даха,јер је очито, да Валентин Инцко за нечим пати.Није он постављен да направи боље у БиХ,да стане у заштиту овог девластираног и опљачканог народа,исто што није стао на страну правичног рјешења „старе“девизне штедње у Босни и Херцеговини.Мислим да ће му прорадити „савјест“,као и многим Међународним дужносницима,који су са срамом и стидом напустили ове просторе.

  3. “ Ma kad smo mogli prezivjeti 500 godina turskog zuluma, i jos nekih 50tak godina austrougarskog sranja, i tolike visoke predstavnike, prezivjecemo i tebe. „

    Ne znam zasto mi pade na pamet „Travnicka hronika“ te austrijski i francuski konzuli i jos ponesto….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *