Империја узвраћа: Гадафијевци повратили два града

ЛИБИЈА – Трупе лојалне либијском вођи Моамеру ел Гадафију успјеле су да поврате најмање два града која су, у околини Триполија, била под контролом побуњеника, а двонедељни народни устанак против режима пријети да се претвори у отворени грађански рат, пише данас агенција Асошијетед прес.  Гадафијеве трупе, које контролишу Триполи и околне градове на западу земље, […]

среда, март 2, 2011 / 09:52

ЛИБИЈА – Трупе лојалне либијском вођи Моамеру ел Гадафију успјеле су да поврате најмање два града која су, у околини Триполија, била под контролом побуњеника, а двонедељни народни устанак против режима пријети да се претвори у отворени грађански рат, пише данас агенција Асошијетед прес.

 Гадафијеве трупе, које контролишу Триполи и околне градове на западу земље, кренуле су у до сада најкрвавији обрачун са слабо наоружаним устаницима и настоје да створе тампон зону око главног града.

Оне су од петка до данас успјеле да поврате стратешки важан град Гарјан у планинама Нафуса изнад Триполија, као и град Сабрата западно од Триполија.

Град Звара, који држе побуњеници, под сталним је притиском либијских трупа које су, према рјечима једног од становника, понудиле „избор” властима тог мјеста: да се предају, „па ће он (Гадафи) заборавити шта се десило, или ће их напасти војном силом”.

„Чак нам је и новац нудио”, рекао је тај становник, указујући да су градске власти поставиле чуваре крај сваког стратешког објекта и на сваком улазу у Звару.

У освојеном граду Гарјану у планинама Нафуза, владине трупе су, према ријечима становника, привеле официре који су пришли побуњеницима, сачиниле листе демонстраната и кренуле у потрагу за њима.

Побуњеници су у међувремену успјели да одбију нападе на три града у околини Триполија која су под њиховом контролом, а то су Мисурата, источно, Завија западно и Зинтан јужно од Триполија.

У Завији, која је прексиноћ након шесточасовне опсаде успјела да се одбрани од Гадафијевих трупа, побуњеници имају тенкове, машинске пушке и противавионске топове, с чиме су и одбили нападе, изведене из шест праваца. Подаци о жртвама борби нису познати.

У Мисурати, владине трупе, које држе дио војне базе у предграђу, покушале су с офанзивом у понедељак, али су их одбиле опозиционе снаге, грађани наоружани аутоматским пушкама и дијелови војске који су се одметнули, кажу побуњенички борци, који тврде да су заробили осам војника.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *