Има ли Министарство просвјете рјешење како се пише Ај-ти грлс?

Саопштење које слиједи је класичан примјер латиничења, јер без обзира што на једном мјесту стоји "ИТ технологија", ИТ ГРЛС (ИТ дјевојке) оставља се у латиничном оригиналу, јер се осјећа обавеза према светом и узвишеном енглеском језику.

четвртак, 15 јула, 2021 / 09:26

Најмање би Министарство просвјете и културе требало имати одговор како се и зашто пише нешто као ИТ ЦУРЕ на енглеском. Да ли се и како то треба посрбити, а не да буде извор затирања српског писма из ресорне институције. То неће стићи на ред, прије него што латиничење захвати све поре српског друштва.

Иначе, само узгред, ако напишете ИТ (информационе технологије) онда вам је облик "ИТ технологије" редудантан.

Можда је напредак што Ровнак Кан није написана латиницом, обзиром да има свете облике (дупло В и КХ за К у латиничној варијанти имена), али док не буде потребе и праксе да пишући саопштења на другим језицима, неко ставља у загради оригинал на српском, а ми то радимо, знаћете да смо културно несамопоуздани и полтронични.

Шта мислите да у саопштењу УНИЦЕФ (то зачудо није латиницом) пише: The Minister of Education and Culture of the Republic of Srpska, Nataliya Trivich (Наталија Тривић), talked today with the Head of the UNICEF Representation in BiH, Rownak Khan?

A, не. У толикој жељи да пишемо изворно енглески, не бринемо се што их нико не може прочитати, па би читљиво Nataliya Trivich из Фронталовог примјера, сигурно исправили у просјечном говорнику енглеског непознато и неизговориво Natalija Trivić.

Сад и оригинално саопштење из овог просвјетно-популаризаторског наставка Фронталовог изучавања феномена латиничења

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са шефом представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан (Rownak Khan) о досадашњој сарaдњи, те предстојећим активностима у оквиру реализације заједничких пројеката у области унапређења васпитно-образовног система у Републици Српској.

Говорећи о до сада реализованим заједничким пројектима, саговорнице су се током разговора осврнуле на успјех сарадње у оквиру Програма рефералног механизма подршке дјеци у школама Републике Српске, заједничким настојањима превазилажења потешкоћа и прилагођавања наставног процеса у околностима које је пртходно изазвала пандемија корона вируса, а у оквиру пројекта "Осмислимо образовање поново", те новим пројектима у оквиру Програма Уницефа за БиХ за период 2021-2025. година.

Министар Наталија Тривић је упознала госпођу Кан са изазовима са којима је био суочен васпитно-образовни систем у Републици Српској у околностима пандемије корона вируса, као и са тиме да је превазилажење тих потешкоћа довело до убразаног процеса раније започете дигитализације у школама у Републици Српској, као и свеобухватнијем усавршавању рада наставног кадра.

"Пружање подршке и унапређење професионалних компетенција васпитно-образовних радника и стручних сарадника у школама, као и предшколским установама, један је од приоритетних задатака Министарства који смо себи задали и Акционим планом спровођења реформе образовања у Републици Српској. Обуке наставног кадра у претходном периоду су биле интензивне и сада нам још само предстоји да до краја доведемо планирану интереактивност у наставни процес", рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши да је до сада процес дигитализације завршен готово у свим основним школама у Републици Српској те да ће до краја наредне године он бити завршен и у свим средњим школама.

Она је навела и да Министарство просвјете и културе ради на креаирању релевантних подзаконских аката који ће управо унаприједили интерсекторску сарадњу и квалитет рада наставног особља и стручних сарадника у школама.

Саговорнице су се сагласиле да је унапређење рада наставног кадра и развој њихових професионалних компетенција управо темељ квалитетног васпитно-образовног система и да ће и будућа сарадња настављена у правцу истих настојања.

Нове могућности за ученице основних и средњих школа, као и унапређење рада наставног особља у смислу нових усмјерених обука, дио су новог пројекта Уницефа "IT GIRLS", са чијом замисли је госпођа Кан упознала министра Наталију Тривић.

Оне су се сагласиле и око предстојећих корака у реализацији овог пројекта, којем је циљ квалитетно усмјеравање дјевојчица и дјевојака на савладавање вјештина и знања из домена ИТ технологија.

Напоменувши колико је значајна сарадању какву имају Министарство и Уницеф у области образовања, министар Наталија Тривић изразила је очекивања да ће оваква сарадња бити настављена и у будућности.

Одјељење за односе са јавношћу