03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Има ли изненађених: Сиријске паравојске се ујединиле у Војску ислама

Уједињењем 43 такозване побуњеничке војне групе у Сирији, настала је Војска ислама којом ће командовати Исламска бригада. Новом војском, коју медији и даље називају ‘опозиционом’, заповиједаће Исламска бригада, једна од најоперативнијих оружаних група у Сирији. Једном од тих медија који се и до сада отворено стављао на страну Асадових противника, Ал Џазири, командант Исламске бригаде, […]

понедељак, 30 септембра, 2013 / 10:25

Уједињењем 43 такозване побуњеничке војне групе у Сирији, настала је Војска ислама којом ће командовати Исламска бригада.

Новом војском, коју медији и даље називају ‘опозиционом’, заповиједаће Исламска бригада, једна од најоперативнијих оружаних група у Сирији.

Једном од тих медија који се и до сада отворено стављао на страну Асадових противника, Ал Џазири, командант Исламске бригаде, Захран Алуш рекао је за да нова војска неће ратовати под заставом Слободне сиријске војске, као и да у њеном саставу нису бригаде блиске Ал Каиди, као што су Техид, Ел-Нусра и Ахрар ел-Шам, нити Исламска држава Ирак и Левант.

У посебном прогласу су и наведени разлози формирања Војске ислама.

У Сирији издат још један атест за џенет грађанину БиХ

„Формирањем Војске ислама желимо обрадовати муслимане који су суочени са разним непријатељима који не цијене част и живот и уносе раздор међу муслимане. Формирање војске је корак ка концентрисању снага и збијању наших редова“, стоји у прогласу.

Ал-Асад: Резолуција је наша воља

Док 43 паравојне формације које се боре против Асада, окупљене у Војску ислама, имају заједничке циљеве, сиријска опозиција још нема јединствен став о учествовању на мировној конференцији у Женеви.

Истовремено, сиријски предсједник у првом оглашавању након резолуције УН-а о Сирији обећава како ће је његова земља поштовати.

„Сирија ће поштовати резолуцију о хемијском оружју која је недавно усвојена у УН-у“, изјавио је Ал-Асад за италијанску телевизију РАИ, нагласивши да то „није ништа ново за његову земљу“.

Погледајте најљепше осмијехе сиријских шехида (ВИДЕО)

Додао је и како се Сирија придружила међународном споразуму за спречавање употребе и набавку хемијског оружја прије него што је та резолуција „угледала свјетло дана“.

„Главни дио руске иницијативе базира се на нашој вољи да то урадимо. Зато није ријеч о резолуцији, него о нашој вољи. Наравно, имамо је јер смо 2003. предложили УН-овом Савјету безбједности да се ријеши тог оружја на Блиском истоку и направи зону без хемијског оружја“, рекао је Ал-Асад.