Има и таквих: Хамовић поднио оставку на мјесто савјетника министра због азбуке

Песник Драган Хамовић поднео је неопозиву оставку на дужност посебног саветника министра културе и информисања Републике Србије, коју обавља од 6. септембра 2016. године.

петак, 5 јула, 2019 / 10:54

Како је навео у писму послатом министру Владану Вукосављевићу, разлог за незадовољство су предлози министарства, попут Стратегије развоја културе или измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма, који већ скоро две године чекају на усвајање.7 КОМЕНТАРА

 1. Често се питам какав смо ми то народ кад немамо ни минимум националног достојанства и самопоштовања. А данас се питам какав смо ми то народ када нема ниједног коментара на оставку овако честитог Србина. Не можемо очекивати да поднесе оставку проф. др Милош Ковачевић јер би остао без катедре .Он је макар нешто покушавао за спасеније ћирилице, али га колеге нису подржале. Збиља се трудио око израде предлога Нацрта закона о језику и писму, на иницијативу Министарства културе Србије. Тамо је честити др Драган Хамовић био савјетник, али се одрекао лијепе парице да би њгова оставка због нествљања тог нацрта пред народне посланике уздрмала јавност. Али нема јавности, јер нема ниједног коментара.
  Његош : племе моје сном мртвијем спава.

 2. Јадна и несрећна Србија. Није у стању да донесе закон који би дефинитивно озваничио ћирилицу као једино српско на територији цијеле Србије. Латиница само у изузетним случајевима чија би се употреба прописала и ограничила законом. Уколико се не користи ћирилица како је прописано, онда слиједе велике новчане, па чак и затворске казне. И све је јасно. Од наше матице није ништа боља ни власт, ни ситуација са употребом, коришћењем и заштитом ћирилице у Републици Српској. У Црној Гори су прије неколико година укинули ћирилицу и сад се јасно види куда воде српски народ Црне Горе, а тако ће Срби у РС и Србији, кад му намјерно и свјесно укину један од кључних стубова његовог инденитета. Није тзв.НДХ случајно донијела свој први закон којим забрањује употребу ћирилице. Колико запослених хрватске националности у кантонима у ФБиХ са хрватском већином до 35 година старости уопште познаје ћирилицу. Може те ли поднијети захтјев на ћирилици или другу писмену, а да исту ријеше они који не познају ћирилицу. На потпуно, нажалост легалан, а покварен начин тјерају Србе да пишу и користе искључиво латиницу. Кад питате Србе послодавце зашто су наљепнице на производима написане на латиници, одговор је, па они тамо не знају ћирилицу, па нема смисла да их иритирамо, они су наши стални купци..,па за.ј*причу .. Колико Срба у институцијама на нивоу БиХ пише искључиво ћирилицом, а ћирилица има статус равноправног писма. Но, ми смо Срби свакако пропали.. Остаће ваљда нешто од писаних трагова који ће говорити да смо некад били добар, честит и вјеран народ, те да смо писали ћирилицом све док се нисмо удружили у несрећну Југославију. Од тада нам је кренуло све наопако. Ко не зна, а мало ко у српском роду зна, колико су живота, новца, муке, јада, тортуре и свега неваљалог доживјели Срби, за 40 година Аустроугарске власти у БиХ, борећи се за очување и заштиту црквено-школске аутономије и очување српског језика и ћирилице. Комунизам, југословенство, наш немар,неодговорност и неморалан однос према народа српском, његовој историји, вјери, култури, језику, писму, традицији и обичајима, довели су нас на руб провалије у сваком погледу. Рече још 1993. године Рајко П.Н., ако култура на сачува унутрашње границе српског народа,залуду нам ђеца гину на вањским границама. Ако ко преживи наредних 100 година, причаће. Волио бих да каже да сам био у заблуди.

  1. Тодоре ,

   Обратих се , прије пар година , у Шаровићево министарство и добих одговор на латиници. Упитах тог његовог помоћника што не пише ћирилицом а он ми одговара истом том причом о „наша“ два писма.
   Исто је и са огромном већином службеника у ентитету.

 3. Крсто, Тодоре, Поповићу……………………..

  добро је што овдје шире, све на основу чињеница пишете о ћирилици.

  Овом приликом бих вас замолио да се сви агресивније укључимо, да на фејсбуку другим порталима у Србији и Српској почнемо писати, да стално користимо кратку поруку-слогане типа, „пишите Срби ћирилицом“, наравно и неке друге, оне слогане у којим ћете свакодневно позивати-прозивати српске власти(Вучића-Додика стално помињати) да крену „агресивно“ у борби за коришћење ћирилице.

  Поздрав

 4. Алан Далс, директор ЦИА-е (1953-1961) је својевремено изјавио:» Рат је завршен, полако ћемо све изградити, и ми ћемо дати све што имамо, сво злато, сву материјлану моћ на магарчење и залуђивање људи. Човечији мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос, ми ћемо неприметно да им подметнемо лажне вредности и примораћемо их да те вредности и прихвате. Како? Ми ћемо наћи истомишљенике, своје савезнике и помоћнике у њиховој домовини. Мало по мало, ми ћемо одиграти грандиозну по свом обиму ТРАГЕДИЈУ ПОГИБИЈЕ СВИХ ПРАВОСЛАВНИХ СЛОВЕНА, И КОНАЧНО НЕПОВРАТНО ЋЕМО УГАСИТИ ЊИХОВУ НАЦИОНАЛНУ СВЕСТ. Литература, биоскоп и позориште ће прослављати најнижа људска осећања. Ми ћемо на сваки начин подржавати оне који буду усађивали у човеков разум култ секса, насиља, садизма и издаје – једном речју сваке неморалности. У управљању државом, ми ћемо изазивати хаос и неред. Неприметно, но активно и постојано, помагаћемо деспотизам чиновника, корупцију и непринципијелност. Честитост и праведност биће исмевани, никоме неће бити нужни и биће сматрани остатком прошлости. Грубости и наглост, лаж и обмана, пијанство, наркоманија, издајништво, шовинизам и непријатељство према народима – све ћемо то култивисати у свест људи. И мали број, веома мали број људи ће схватити о чему се ради. Али, такве ћемо људе ставити у беспомоћан положај, исмевати се са њима, оклеветати их и прогласити их отпадницима друштва. Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо«

  1. Поштовани Тодоре,ад ли имате податак тачно где је објављена таква изјава Алана Далса, директор ЦИА-е (1953-1961)?
   То би требало објављиавти ус вакој књизи коју објаве наши интелектзуалци који нису стали на страну ових речи директора ЦИА-е.