Или-или по Радишићу Мили

Ово на слици је Сити-сентр у америчком граду Лас Вегас. Пише Жељко Свитлица Прије нешто више од мјесец дана, таман прије коначног закључка Радне групе Владе РС за случај Вулић, власник фирме „Гранд Трејд” која гради зграду на земљишту Медицинске електронике и која се спори са Вулићима изјавио је нешто отприлике овако: Нека држава омогући […]

петак, 26 јула, 2013 / 16:32

Ово на слици је Сити-сентр у америчком граду Лас Вегас.

Пише Жељко Свитлица

Прије нешто више од мјесец дана, таман прије коначног закључка Радне групе Владе РС за случај Вулић, власник фирме „Гранд Трејд” која гради зграду на земљишту Медицинске електронике и која се спори са Вулићима изјавио је нешто отприлике овако:

Нека држава омогући радове на спорном дијелу земљишта, или нека ми одузме грађевинску дозволу!

Ова Радишићева искључивост уствари даје дефиницију онога што се дешава, не само у спору са Вулићима већ и у цијелој причи око земљишта у некадашњем Пицином парку. То Радишићево или-или слободно можемо превести овако:

„Зашто сте ми све ово до сад омогућили, ако нећете ићи до краја”.

И отишли су

Могло би се то превести непримјереним рјечником и једном безобразном изреком. Без обзира, несвјесно или свјесно, Радишић је све рекао. У случају да се власт дрзнула да се на било који начин успротиви багерима, скочила би сама себи у уста. Сви ти састанци Радне групе на челу са министарком Голић, личили су састанчењу Дачића и Тачија, увијању и завијању оног непријатног (за једни страну) што ће се десити, а што сви видимо на крају пута. У овом случају, то је долазак специјалне полиције да склони Вулића испред машина приватног капитала како би „Сити Центар” наставио свој раст.

Подсјетимо, налаз Радне групе која је именована од стране предсједника Владе РС, Жељке Цвијановић, која је „утврдила све чињенице у вези са имовинско-правним односима који се тичу спора између породице Вулић и власника предузећа Гранд трејд, Миле Радишића, јесте да се све грађевинске активности изводе у складу са Законом.”

Констатовано је да инвеститор Гранд трејд радове обавља и изводи у складу са правоснажном грађевинском дозволом издатом 3. маја 2012. године и коначном грађевинском дозволом од 12. априла 2013. коју је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС’.

Могли су и Вулићу дати такозвано мишљење с резервом?

Зашто се Влада тако чврсто и гласно држи за Правоснажну грађевинску дозволу издату 3. маја 2012. године? Зашто нам не одмота цијело клупко да видимо нит конца којим се дошло до те грађевинске дозволе? Да ли би се на тој нити видјело, како прије издавања дозволе Гранд Трејду многи услови нису били испуњени – да грађевинска парцела није била формирана, јер је Рјешење о преузимању земљишта од Медицинске електронике бањалучки Окружни суд поништио својом пресудом и вратио на поновни поступак, тако да се земљиште није ни могло продавати јер судски спор није ријешен због тужбе?

Ако је пређено преко тога – како се земљиште продало Радишићу по тако ниској цијени? Зашто му се прогледало кроз прсте када није у договорено вријеме почео са радовима? Како је дио Вулићевог земљишта припојен Радишићевој парцели без знања Вулића, што је овај више пута успјешно оспораво на суду? итд, итд…

Спорови, сумње, пресуде, жалбе, контра-пресуде, дозволе о коришћењу, па о располагању, кршење закона, пробијање рокова…

Ђура ће ти опростити што те тукао

Док све то траје, многи са стране довикују: „Није Вулић чист, није то његова земља, он хоће своју зграду и паре”. Добро.

Ево, нека нам онда Радна група или неко трећи већ једном разјасни чија је земља и колико пута су је продавали, коме, на који начин и за чији интерес? Док не сазнамо, све остаје затрпано бетоном „Сити центра”, oсим општег увјерења да највећу зграду у Бањој Луци прави фирма која доскоро имала 2-3 запослена и чији је власник кум предсједника Републике Српске, и све то на веома сумњив начин, најблаже речено.

Занимљиво је како Жељко Вулић није тражио да свој проблем изложи баш Милораду Додику, што чине многи који се нађу у великој невољи. Такође, наш предсједник, који о свему и увијек има гласно мишљење, ове године није често изговарао ријечи: Вулић, Миле Радишић, Гранд трејд.

Биће да тишина некад каже више од галаме.0 КОМЕНТАРА

 1. Starina Novak, 26.07.2013. 17:45:48

  Увијек сам на страни малог човјека и могу рећи да сам пристрасан, али непристрасно могу рећи следеће:

  Не одобравам било какав сукоб с полицијом, нити силу према истој. При чистој свијести и здравој памети никад не бих урадио то, али прилично сам сигуран да не би ни г-дин Вулић. Јер да је хтио, он би се одавно опасао експлозивом или би узео неко оружје и ликвидирао неколико људи који му загорчавају живот. У конкретној ситуацији г-дин Вулић је био у јаком афекту (страха), при чему долази до сужења свијести и он је сигурно био смањено урачуњив у том тренутку, те судски не би требао одговарати за повреде које је нанио полицајцима.

 2. Nazalost zbog nedjela drugih stradaju nevini ljudi,pa i taj policajac dosao je po necijem nardjenju,i gospodin Zeljo ocigledno isfrustriran i obespravljen povukao je los potez i po sebe i po porodicu i nesretnog policajca.Dokaz je ovo da je ovo totalni moralni sunovrat naroda koji je u leglu kriminala,nepravde ,omalovazenosti,totalne diskriminacije,okorelom kriminalu i korupciji i onda u takvom stanju cini i ono sto nikad normalan nebi ucinio.Vulica je na hiljade u ovoj zveki zvanoj Republika Srpska,a tog idota /Milu Radisica?imao sam priliku neki dan vidjeti u restoranu Orhideja zajedno sa Milom Ateljevicem AM Medjugorje,vece snobine nisam vidio u svom zivotu,kako to komunicira,kako se ponasaju kao prave kabadahije,samo sto nisu izvadili k…c i poceli pisati po narodu.Ali doce kraj i takvima.Nazalost zivimo u jednom totalitarnom rezimu bez prava na misljenje,i kada god razgovaram sa obicnim ljudima raspolozenje je takvo da ce doci na vlast gori, a misliom da gorih od ovih nema.ovaj rezim jednostavno mora otici,ali demokratska svijest kod nas nije na tom nivou da mi vlastodrscima okrenemo ledja cim vidimo da nerade u interesu naroda,jer oni stvore takav ambijent da je to jednostavno nemoguce.postave ljude na kljkucna mjesta,zaposljavaju partijeske ulizice,porodicu,rodjake,i opet ispocetka.i teko u nedogled dok se narod snadje oni se obzbede za citav zivot .Sad su svi ustali u odbranu Vulica ako su pravi zastitnici obicnog covjeka na celo i idemo svi.Uvijek sam govorio dami nemamo kriticnu masu za bilo ksakve promjene, akriticna masa ti je senilni Rade Rakulj koji prdvodi penzionere,krivousta Ranka Misic koja prdvodi toboze radnike,jer mi radnika nemamo i kriminalni Pantelija Curguz koji predvodi borce a mi istinskih boraca nemasmo ,po borackim organizacijama su pjandure,lazni borci,lazni invalidi i ti se uklopili u opsti milje i oni nikakve promjene ne zele.Rat smo zavrsili sa 16000 ratnih vojnih invalida a sada ih ima 36000,dakle dvadest hiljada je laznih.Nesto su pokusali studenti i od njih nema vajda jer sada studira ko nema sta da radi i tatini sinovi.Cesto sebi postavim pitanje za koga se vrijedi i boriti,kad je sistem urusen.Kako covjek moze da se bori sa laznim ljudima lazni penzioneri, lazni borci,rezimska admistracija i to ti je ogledalo RS.Ovi koji ne pripadfaju nikome njih niko i ne jebe nizasta a to su nezaposleni.

 3. Инвеститор „Grand trade“ д.о.о. Бања Лука обратио се министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију дана 04.6.2007. године захтјевом за издавање урбанистичке сагласности за изградњу пословно-стамбених објеката у Бањој Луци, спратности од -3+П до -3+П+14+М (могућа повучена етажа) на земљишту означеном као к.ч. бр. 1781/3, 1764/6, 1781/2, 1772/1 и 1772/2, и дијелови к.ч. бр. 1781/4, 1764/5, 1764/4, 1764/3, 1763/1, 1764/6, 1758, 1757, 1765/3, 1755/2, 1768//1, 1764/1, 1766, 1774/1, 1770/1, 1770/2, 1812/2, 1775/1, 1775/2, 1774/3, 1774/2, 1812/3, 1812/7, 1774/4 и 1774/6, све к.о. Бања Лука 7 (нови премјер).
  У току поступка прибављени су сви докази потребни за издавање урбанистичке сагласности, на основу којих је утврђено да су тражени радови у складу са Ревизијом регулационог плана за простор између улица Јована Дучића, Паве Радана, Првог крајишког корпуса и Вука Караџића („Службени гласник Града Бања Лука“, бр. 15/06) и другим прописаним условима, те је рјешењем овог министарства број 16-364-271/07 од 14.10.2009. године инвеститору била дата тражена урбанистичка сагласност.
  У поступку прије доношења наведеног рјешења омогућено је учешће заинтересованим странкама Вулић Жељку и Вулић Бранку, власницима к.ч. бр. 1770/1 и 1770/2 (нови премјер), што одговара к.ч. бр. 685/6 и 685/135 (стари премјер), а које према регулационом плану улазе у састав грађевинске парцеле намијењене за изградњу предметних објеката, те је рјешењем предвиђено формирање грађевинске парцеле у двије фазе, тако што се наведено земљиште Вулића односи на другу фазу формирања грађевинске парцеле, након рјешавања имовинско-превних односа на истом.
  Напријед наведено рјешење о урбанистичкој сагласности поништено је пресудом Окружног суда у Бањој Луци од 27.9.2010. године из разлога што из података у спису није било јасно по којем основу је за издавање урбанистичке сагласности надлежно ово министарство.
  Након поништавања рјешења о урбанистичкој саглсности употпуњен је поступак доказима из којих несумњиво произилази да се ради о радовима из члана 75. став 2. тачка 15. Закона о уређењу простора – Пречишћени текст („Службени гласник Републике Српске“, бр. 84/02, 14/03, 112/06 и 53/07), јер висина неких објекта у једном дијелу прелази 50 метара и што ће у радном времену, ако се посматра комплекс као цјелина, бити присутно више од 2.000 људи.
  Инвеститор је затражио да се тај поступак оконча по Закону о уређењу простора и грађењу („Службени гласник Републике Српске“, број 55/10) и да се издају локацијски услови, а која могућност је прописана чланом 126. тог Закона, те су издати локацијски услови број: 16-364-271/07 од 04.8.2011. године за исте радове за које је раније била дата урбанистичка сагласност, уз фазно формирање грађевинске парцеле, а који радови су у потпуности у складу са регулационим планом за предметно подручје.
  ►Дјелимичним рјешењем овог министарства број: 15.03-361-195/12 од 03.5.2012. године инвеститору одобрено грађење подземних етажа (-1, -2 и -3), бруто површине 12.450,90 m2, као дијела прве фазе изградње предметног комплекса пословно стамбених објеката, на земљишту означеном као к.ч. бр. 1764/1 (нови премјер), што одговара к.ч. бр. 73/103 (стари премјер).
  ►Рјешењем овог министарства број 15.03-361-195/12 од 12.4.2013. године инвеститору је на истом земљишту одобрена изградња објекта број 5, те дијела објекта број 2 који се односи на хипермаркет који залази у габарите објекта број 5 у приземљу и галерији. Спратност овог објекта је П+9+Пе.
  Напријед наведеним рјешењима одобрена је изградња на земљишту на коме су ријешени имовинко-правни односи и на коме Вулић Жељко и Вулић Бранко немају стварних права, те је пресудом Окружног суда у Бањој Луци број 11 0 У 009682 12 У од 31.5.2013. године одбијена њихова тужба против рјешења од 03.5.2012. године као неоснована.

  Након доношења дјелимичног рјешења и издавања прве грађевинске дозволе за грађење фазе А-1 подземних етажа, као дијела прве фазе изградње наведеног комплекса пословно-стамбених објеката у Бањој Луци ово министарство дало бројне одговоре и доставило потребну документацију на упућена питања неких посланика у Народној скупштини, давало одговоре и документацију медијима који су у том периоду о томе интезивно извјештавали или давало одговоре и документацију невладиним организацијама или лицима који су то тражили позивајући се на Закон о слободи приступа информацијама. Напомињем Вам да се ради о рјешењима донесеним у управном поступку и да није уобичајнено да орган коментарише рјешења која донесе с обзиром да је против истих дозвољена правна заштита према поуци о правном лијеку за лица која имају правни интерес и својство странке у том поступку.

  ►У скалду са Законом о уређењу простора и грађењу инвеститор је у предвиђеном року обавјестио Републичку урбанистичко-грађевинску инспекцију која је надлежна за овај комлекс објеката јер је грађевинску дозволу издало министарство.
  ►Путем овлаштене институције Града Бања Лука (ЗИБЛ) извршено је записничко исколчавање објекта дана 17.05.2012.године (Записник број: 4-1-48-90/12 од 17.05.2012. године).

  Одредбама Закона о уређењу простора и Закона о општем управном поступку (ЗУП) прописано је ко може имати својство странке у поступку издавање грађевинске дозволе и коме је орган управе који води поступак дужан омогућити учешће у поступку у својству странке, као и документација коју је инвеститор дужан доставити уз захтјев. Против рјешења овог министарства, која су коначна у управном поступку и као таква извршна, дозвољена су правна средства која су назначена у поуци о правном лијеку, а која су до сада користили правни заступници породице Вулић који су покренули управни спор код Окружног суда У Бања Луци против првог рјешења овог министарства број: 15.03-361-195/12 од 03.05.2012. године. Пресудом окружног суда у Бања Луци Број: 11 о U 009862 12 U од 31.05.2013. године одбијена је тужба тужиоца Вулић Бранка и Вулић Жељка као неоснована чиме је прва грађевинска дозвола постала и правоснажна.

  Иначе према одредбама ЗУП-а грађевинска дозвола је извршна кад постане коначна, а подношење тужбе у управном спору је ванредни правни лијек и он по правилу не одлаже извршење рјешења.

  Овом министарству је у петак 07. 06. 2013. године достављен захтјев за понављање поступка издавања грађевинске дозволе дате рјешењем број: 15.03-361-195/12 од 12.04.2013. године (друга дозвола) јер правни заступник породице Вулић сматра да нису учестовали у овом поступку као странка. Министарство ће о овом захтјеву одлучити у складу са одредбама ЗУП-а и Закона о уређењу простора и грађењу.

  ►Град Бања Лука, Одјељење за просторно уређење, грађевинарство и екологију је рјешењем број: 03-360-94/2013 од 30.04.2013. године одобрио инвеститору ГРАДУ БАЊА ЛУКА да може приступити изградњи приступног пута-привременог карактера, лоцираног на земљишту означеном као к.ч. број 1774/5 к-о. Бања Лука 7, нови премјер) у складу са локацијским условим и одобрене техничке документације. Овај приступни пут је привременог карактера, гради се на земљишту које је сада у власништву Града Бања Лука и који служи за прилаз посједу-индивидуалним стамбеним и помоћним објектима породице Вулић умјесто ранијег прилазног пута који више не може бити у функцији пошто се преко њега граде објекти у складу са датим грађевинским дозволама инвеститору „Grand trade“ д.о.о Бања Лука. Иначе, земљиште на којем се налази ранији прилазни пут је у власништву инвеститора „Grand trade“ д.о.о Бања Лука и према наведеном регулационом плану овог подручја чини грађевинску парцелу на којој се врши изградња објеката овог комплекса. Поступак ради утврђивања права служности преко овог земљишта који је вођен на захтјев породице Вулић је обустављен рјешењем Основног суда у Бања Луци.
  Против овог рјешења овом министарству достављена је жалба коју је уложио правни заступник породице Вулић сматрајући да им није било омогућено учешће у поступку који је претходио доношењу оспореног рјешења и да они нису захтјевали изградњу овог пута. Министарство је ову жалбу одбацило Закључком број: 15.03.-360-45/13 од 23.05.2013.године као изјављену од неовлаштеног лица јер Вулићи нису странка у овом поступку, односно нису власници предметног земљишта, поступак се не води на њихов захтјев нити се поступак води против њих.
  Према Закону о уређењу простора, као материјалном пропису који је основ за издавање дозвола код грађења објеката, инвеститор је за добијање грађевинске дозволе дужан да достави локацијске услове, доказе да је власник земљишта на којем тражи изградњу која мора бити у складу са регулационим планом, мора доставити доказ да је платио накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренту које за наведене објекте израчунава надлежни орган града Бања Лука, доказ да је платио прописане таксе и накнаде, мора доставити ревидован главни пројекат и сагласности на тај пројекат јавних и комуналних предузећа. Све ове доказе инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука је доставио и није било законских разлога да му Министарство не изда тражене грађевинске дозволе. У поступку издавања дозвола орган цијени законске разлоге и доказе, а не некавне произвољне и неосноване приче и претпоставке.

  Инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука је до сада добио двије грађевинске дозволе за објекте у наведеном комплексу гдје ће до потпуне реализације и изградње морати добити већи број грађевинских дозвола с обзиром на велики број објеката а што ће зависти од динамике подношења захтјева инвеститора и достављањ доказа прописаних наведеним законом. Контролу да ли у овом моменту инвеститор на градилишту радове изводи у складу са издатим грађевинским дозволама не врши ово министарство већ то врши надлежна урбанистичко-грађенинска инспекција, што је у конкретном случају Републичка урбанистичко-грађевинска инспекција која је у саставу Републичке управе за инспекцијске послове.

  У поступку издавања дозвола инвеститор овом министарству доставља обимну документацију у оргиналу или овјереним фотокопијама како то наведени Закон налаже. У тој обимној документацији налази се већи број уплатница којима инвеститор доказује да је уплатио значајна финансијска средства у корист буџета града Бања Лука и републичких институција. Да ли је г-дин Радишић нешто фалсификовао или не мени није познато нити је то посао министарства са којим руководим, за то постоје надлежни органи. За ово министарство је битно да је инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука доставио законом прописани доказ односно оргиналне примјерке земљишно књижне документације да је власник земљишта на којем се предметна изградња врши које је издала Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове у чијој надлежности је издавање ових докумената, а све уплатнице којима доказује да је инвеститор уплатио прописане накнаде и таксе достављњне су у оргиналу и налазе се у списима ових предмета.

  Све дозволе које је до сада издало ово министарство су издате на законит начин у складу са Законом о уређењу простора и грађењу, ЗУП-ом и у складу са Ревизијом регулационог плана за простор између улица Јована Дучића, Паве Радана, Првог крајишког корпуса и Вука Караџића („Службени гласник Града Бања Лука“, бр. 15/06) и другим прописаним условима те су нетачне дезинформације којима појединци путем неких медија покушавају недобронамјерно дезинформисати јавност износећи да спратност објеката није у складу са регулационим планом.

 4. Starina Novak, 26.07.2013. 17:45:48

  Ако се докаже да је Вулић сједио у свом приватном ауту које се налазило на његовом имању, тј. дворишту, ови дротови га пуше, без обзира ко је први прегажен. Без судског налога, они не смију повређивати приватни посјед, поготово што никакву пријетњу није показивао Вулић, нити да је наоружан, ни да је опасан експлозивом, значи никаква превенција не долази у обзир. Добар адвокат може то судски да разрјеши, а у међувремену министар полиције би требао поднијети оставку, јер пуно лажу и стално учествују у криминалу.

  Слагали да нису били у Кампусу, камере их одале да јесу, епилог, ником ништа, лаж се прихвата као истина ако је у корист режима, сад опет лажу за повреду јавног реда и сигурности градилишта, а човјек био у свом дворишту и свом личном аутомобилу!? Докле ћете лагати бандо црвена?

 5. @rammstein

  Sjedio je u svom autu, ali na tudjoj zemlji.

  Zemlja je vlasnistvo Mile Radisica, Vulic ne dozvoljava da se presjece pristupni put koji on koristi preko 50 godina, iako mu je grad ponudio drugi, a koji on nece.

  Stvar je u tome da je ovo problem izmedju gradjanina i privatne firme, kakvih ima na tone, ali je eskalirao jer je 50m od narodne skupstine, i jer je vlasnik te privatne firme navodni kum predsjednika republike.

  Da nije toga, niko se za ovo ne bi hvatao, i svi bi rekli „to nije moj problem“. I nije! Niti se tom covjeku ugrozavaju njegova ekonomska niti gradjanska prava.

  Sad je upao u problem, jer je ometao gradnju na tudjoj zemlji, i kad je policija dosla da ga skloni, on je nasrnuo na sluzbena lica, sto je malo tezi prekrsaj, slomio nogu policajcu, dobice nekoliko godina zatvora.

 6. sasa75, 26.07.2013. 21:55:03

  Низ произвољних конотација из твојих тврдњи ништа не доказује, пут није земљиште, то што се регулациони план, мијења свако мало, како би се што више прилагодио „угледном инвеститору“ иначе додиковом куму, за кога се нико ни случајно не пита, како је доспио до толико милиона, да лежи на њима? Више се пита јавност, да ли је пут у саставу или није саставу радишићеве „инвестиције“? У сваком случају у свим нормалним земљама све активности око спорног земљишта се обустављају док се не донесе коначна пресуда, овако су лакташки планери ријешили да у ходу предриблају Вулића и да га оставе без ичега у сред урбанизације цијелине.

  Нађох овај ревидиран регулациони план, на коме се не види ни кућа Вулићева, а камоли пут којим се служио годинама раније.

  http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/regulacioni_planovi_novi/51_centar_2/47-Revizija_RP_Jovana_Ducica.jpg

  Шта се добије кад неком мимо воље мијењаш грађанска права, па насиље, ова полиција је данас показала сву беспотребну бруталност која им је фалила пре неки дан у Кравицама, кад су их сребреничке нене шамарале ко волове!?

 7. Нису оно никакви специјалци, оно је све ухљебљена страначка џукела, жедна нечије крви, зато су онако и брутални али и јадни до к..ца! Јебем ти сунце лебово, какви су некад били специјалци у Радованово вријеме, а ово је сад туга и ругло од роботизованих зомбија.

 8. 2004. године док би предсједник Чавић а министар Ђерић специјалци ни крива ни дужна у Вишеграду убише Новицу Лукића брата Миланова. Убили човјека на спавању, у пиџами, не би ово спомињао да вечерас на БН-у нисам слушао тог истог Ђерића који нешто паламуди о прекорачењу овлаштења полиције.

 9. @rammstein bas me interesuje kako bi ta interventna reagovala ako bi nasuprot njih bili pravi prekaljeni borci VRS B-)

  Koje ckapi od interventne, mislili su da su se obezbjedili i da ih niko nece snimiti. Njih definitivno treba dobro izdegenjeciti na kucnom pragu tek toliko da nauce lekciju. Svaki covjek ima pravo i mora da odbije bilo koju radnju koja predstavlja krivicno djelo, pa tako i oni.

  Sasa75 daj matere ti oladi, branis neobranjivo ili si toliko zaludjen da zivis zivot SNSD-a a ne svoj.

 10. @rammstein

  Normalno je da se regulacioni planovi prilagodjavaju investitorima, u interesu grada je da se gradi, tako se puni budzet. Interes većine je vazniji od interesa pojedinca, jos je Spock govorio.

  Kako jeRadisic dosao do para, to ne interesuje Srebrenku Golic. Gradjevinska dozvola je izdata jer zbog spratnosti objekta i mogucnosti da 2000 ljudi bude u objektu, dozvolu zato izdaje ministarstvo.

  Da se sve obustavi?! Da li si ti normalan?! Pa onda se nista ne bi gradilo jer bi svakao opstriusao i zajebavao kad bi htio. Sud je oborio njihovu tuzbu za gradjevinsku.

 11. Постоји још један начин борбе против Милета. Треба бојкотовати било какву куповину или слично у локалима који се отворе у тој згради. И то треба сада јавно рећи, тако неко паметан и не помисли да тамо купује пословне просторе. Што се мене тиче лично, моја нога тамо крочити неће.

  Гласајте новчаником!

 12. salex, 27.07.2013. 11:39:13
  ideja je odlicna ja je prakticno primjenjujem godinama i vazi za sve objekte za koje smatram da su steceni na nepravedan nacin.tako sam u hotelu leotar zadnji put bio prije 7-8 godina na nekoj svadbi i necu uskoro a nesto mi i ne nedostaje.isto vazi za market 99 tamo idem samo kad drustvo insistira samo je problem sto nas je vecina stoka sitna zuba i bitnije je da nas vide na in mjestu.

 13. sasa75, 27.07.2013. 10:04:53

  Написали сте: „Ali na kraju postavljamo pitanje: do cega je tom notornom alkoholicaru Maсanovicu, koji je krao i varao na izborima, da lijepi plakate protiv Dodika, i to preko noci?!“

  Нисте ми одговорили на питања: A за кога је Мацановић крао и варао на изборима? Зашто та сазнања нисте пријавили полицији? За коју странку је радио? Како знате да је крао и варао? Имате ли материјалне доказе?

 14. У овој причи, Жељка Цвијановиж, Сребренка Голић,, па на даље Тешановићка,Мајкићка, Лејла Решић, Златковићка…

  Мила мајко кад се сетим себе, оне омаладине и најчеститијег пука народа, 91 и даље, зашто пострадасмо и изгинусмо!?
  Да нам народ падне у руке ових опајдара, сеоских лола и ђилкоша.
  herc64, 27.07.2013. 12:05:20 [86184]
  ovaj je prolupo http://mojahercegovina.com/dodik-srpsku-cu-da-vodim-do-samostalnosti/

  Није он направио ништа ни у БЛ.
  Оно што је он и свако други направио, је само оно што му је у дворишту ћаћевине и ђедовине.

 15. Cem Bулића,у овој држави једино “ Мали акционари Р.С.“ боре се за оно што њима припада.Ено их већ 16 дана,скупа са радницима у Бањи Кулаши,гдје су започели са дјелимичним радом примјером показују да је отворен лажни стечај и то у јеку сезоне.На њих ће вјероватно морати дигнути Н.А.Т.О.пакт.

 16. Постоји још један начин борбе против Милета. Треба бојкотовати било какву куповину или слично у локалима који се отворе у тој згради. И то треба сада јавно рећи, тако неко паметан и не помисли да тамо купује пословне просторе. Што се мене тиче лично, моја нога тамо крочити неће.

  Гласајте новчаником!

  Dobra ideja, al nismo mi od te sorte, bice puno ko i Konzum…

 17. @vojo85,

  па нажалост ми немамо развијену ту свијест али морамо радити на томе. Ни ја прије нисам размишљао о таквим стварима, док ми људи око мене нису сугерисали. (И све док је држава оваква, ово је и уједно једини начин да се боримо против увозничког лобија и свега осталог што не ваља а што ми посредно можемо да утичемо.)

  Зато, треба гласати новчаником и треба ШИРИТИ свијест о томе!

 18. sasa75, 27.07.2013. 10:04:53

  За мене обичног грађанина, обичан грађанин Вулић и обичан инвеститор радишић су једнаки, као људи, а требало би да су једнаки и пред законом ако је држава нормална, изгледа да није.

  Кад настане правни спор, ништа се не смије мијењати док се спор не ријеши између спорних страна, ово што су они сад урадили је исто као за доказивање убиства, неко промјени локацију, допуца још бар десетак метака у леш убијеног тако да се не зна ни одакле је пуцано на њега ни ко је све пуцао. То правна струка не дозвољава, ако је правни спор супротстављених странки, онда је сваки тај и тадашњи папир важан, све што је касније дописано не пика се.

 19. Sale75, nakon danasnjeg dana bijes me preplavio pa ces dobiti pljusku kakvu si odavno zasluzio.

  Evropska povelja za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda predstavlja nadnacionalno pravo i provodi se subsidijarno. To, za one koji ne znaju, ciji je IQ na nivou amebe, znaci da nas Ustav RS u BiH ne pije vode protiv nje. Vulici su 100% u pravu i ako covjek ne zeli da prodaje svoju imovinu za izgradnju privatnog objekta onda NEMA TE SILE koja bi ga na to natjerala.

  Procitaj Odluku Ustavnog suda RS pa mi onda daj milion razloga da odbranis Miletovog kuma, a ja cu naci milion i jedan. Zakon o eksproprijaciji se NE SMIJE primjenjivati jos od 2010. godine, a argument za to ces naci na ovom linku
  http://www.ustavnisud.org/Odluke.aspx?tip=1&id=35&cat=13&subcat=39&lang=cir

  kao i ovdje
  http://www.ustavnisud.org/Odluke.aspx?tip=1&id=35&cat=13&subcat=39&lang=cir

  Sramota me gradjana Banje Luke, sramota me sto se samo sacica ljudi nasla da brani osnovna ljudska prava, ustavom garantovana i medjunarodnim konvencijama, kod Vulica. Sramota me sto su se Srbi prodali za sacicu dukata. Sramota me sto se deklarisem kao Srbin!!! Ja nikada, ni po cjenu svog zivota ne mislim prodati vjeru za veceru kao ona velika vecina koja se busa u prsa kao – ako pisem cirilicom to me cini Srbinom, ili ako idem u crkvu svake nedelje, ili ako slavim slavu da pola grada zna za to… Djela su ta koja nas cine dostojnima da se nazivamo onome cemu pripadamo!!!

  Srbi, odrodili ste se, obezbozili ste se i to je jedino sto prodanim dusama mogu reci.

  x-(

 20. Колумна Рајка Васића:“Како је дошло до случаја Вулић лајв“. Видим да Фронтал воли објавити његове колумне, ову нису, чисто да испоштујемо континуитет:

  Стварањем неодговрне јавне хистерије, данас је, тамо на неком градилишту у Бањалуци, неко могао изгубити главу.
  Читава једна групација неодговирних идиота, јавносних и политичких воајера, самозадовољиста, социоонаниста, журналоида и разних социјално сакатих и багавих протува, ујединила се и мјесецима терорише јавност неким Случајем Вулић, Криминалцем Радишићем и заштитом Парка, Пичке и Храста.
  Од свега, изгледа, ефекта је било на том сиротом Вулићу који је животињски подивљао у свом кавез ауту и ломио ноге људима. Вулић је једина жртва, али не државе, власти, права и криминалног пара Радишић – Додик, а то је 19.766. јунак с којим се Додик упарио у криминалу, већ жртва Чавићеве будалаштине да је у Републици Српској на сцени Режим.
  Чавић је директно одговоран за излуђивање Вулића и терорисање јавности. А са њиме и Иванић. И партије им.
  Шта показује Случај Вулић.
  · Нико од усраних медија и новинара, ни режимских чавићевих, ни опозиционих, ни отпозадиционих, оних који стоје иза и ваде га сад на овог, сад на оног, сад за онај, сад за овај рачун, није предочио објективну слику Слуђаја Вулић. Са изјавама. Са документима. Са мјерама инстанци. Са образложењима. Са ставом. Није то урадио на вријеме. А сви су новинари, новинарчине, јелде Јаунага. Сви Медији. Све Го Курац.
  · Невјероватно је да је Држава изузела толико њива и имања на два аутопута, без проблема са грађанима а да се један путељак не може ријешити у неким запретаним уличицама. Прецизније. Да су сви ти људи, на хиљаде њих, пристали на понуду и законе а да Вулић не пристаје ни какву солуцију. И још на силу неда да се гради пут на земљи која није његова. Очито је да се ради о неутаживој потреби социјалног потврђивања, медијске театрализације и перфектне суфлеризације.
  · Рушење ауторитета Власти, Државе и Закона. Што и јесте циљ Странаца, Великих Кројача, Функционалиста, Унитариста и Сарајевског Политичког Круга, односно бошњачких политичара. У тој деауторитетизацији, сарајевски бошњачки унитаристи би лако дошли на власт. По Морси већинском принципу. Дабоме, ту су и хијене олињалих репова типа Чавић, Иванић, Крсмановић. Они чекају какво ребарце или другу мању коску која ће им запасти након свеопште пропасти.
  · Са катастрофалним посљедицама рушење односа Држава – Поданик. И теорија и пракса државе и права потврдиће свакој правној прилуди да закони постоје не за Државу него за Поданике. Не да би се градио Режим него да би Поданици уважавали и подносили закон ради напретка друштва. Јасно је да Поданицима није увијек право и мило кад морају да трпе закон, као и други, али то је цијена изласка из пећине. Вулића су убиједили да је он Држава а да је Држава само Режим.
  · У свакој области има Сроњака, Цвоњака и Брабоњака. Они користе грађане из свог миљеа за своју промоцију и за одрађивање плаћених сезонских послова у борби против Режима. То је позната америчка тактика којом обучавају своје миљенике за пиједестал. И највећем бићу на земљи нанеси хиљаду резова ножићем и оно ће, на крају, пасти.
  · Институције, Власт и Држава, тај Страшни Античавићев Режим, плаше се случајева, и своје сјенке, који су инструисани, инструментализовани и минорни. И стално касне за тим случајевима. То даје храну и вријеме Сроњцима да усијавају павиљоне, храстове, путељке, криминал и све друге случајеве.

 21. Dodik: Ne stojim iza gradnje Grand trejd objekta, nisam naredio intervenciju policije

  „Nemam običaj da reagujem na izjave političkih marginalaca, ali nemoguće je ne reagovati na neistine i konstrukcije jednog političara u pokušaju, kao što je Borenović, koji je, zajedno sa još nekim liderima opozicije, instrumentalizovao porodicu Vulić manipulišući njima i zloupotrebljavajući ih za politički okršaj sa aktuelnom vlašću“, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu upućenom medijima.
  On ističe da pun snage nakon godišnjeg odmora, Borenović očito pokušava da po starom običaju dezinformiše javnost konstrukcijama i neistinama.

  „Potpuna je laž i konstrukcija da ja stojim iza gradnje pomenutog objekta, kao što je laž da sam ja naredio intervenciju policije. Tvrdnja da ga ja zovem telefonom je ništa više do neostvarena Borenovićeva želja. Lično sam se zainteresovao za ovaj slučaj i, nakon što su mi svi relevantni republički organi predočili svu dokumentaciju, uvjerio sam se da niko nije zakinuo Vuliće i predočeno mi je da ni jedan centimetar njihove zemlje nije uzurpiran. Žao mi je što se slučaj Vulić nije završio na miran način, kao što je mogao, ali da tako ne bude potrudili su se upravo Borenović, Čavić i slični njima. Međutim i njima treba da bude jasno da se i u ovom slučaju treba odbraniti pravo i zakonitost“, ističe Dodik.

  Dodaje i da iskreno žali na povredama koje je dobio Vulić i sve kroz šta su on i porodica prošli, jer sve se to moglo završiti mirnim putem i da isto tako žali i ranjenog policajca koji će ostati trajni invalid. „Niko nema pravo da napada i ranjavanja policiju u odbrani zakonitosti.“

  Napisao je u pismu i da Borenović, kao političar u pokušaju, nikad neće narasti najbolje govori njegov zahtjev za mojom ostavkom. „To jasno oslikava da ovdje nije u pitanju borba opozicije za Vuliće, već pusta želja da se sruši Dodik na bilo koji način, makar to bila i manipulacija Vulićima.“

 22. Dodik: Ne stojim iza gradnje Grand trejd objekta, nisam naredio intervenciju policije

  „Nemam običaj da reagujem na izjave političkih marginalaca, ali nemoguće je ne reagovati na neistine i konstrukcije jednog političara u pokušaju, kao što je Borenović, koji je, zajedno sa još nekim liderima opozicije, instrumentalizovao porodicu Vulić manipulišući njima i zloupotrebljavajući ih za politički okršaj sa aktuelnom vlašću“, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu upućenom medijima.
  On ističe da pun snage nakon godišnjeg odmora, Borenović očito pokušava da po starom običaju dezinformiše javnost konstrukcijama i neistinama.

  „Potpuna je laž i konstrukcija da ja stojim iza gradnje pomenutog objekta, kao što je laž da sam ja naredio intervenciju policije. Tvrdnja da ga ja zovem telefonom je ništa više do neostvarena Borenovićeva želja. Lično sam se zainteresovao za ovaj slučaj i, nakon što su mi svi relevantni republički organi predočili svu dokumentaciju, uvjerio sam se da niko nije zakinuo Vuliće i predočeno mi je da ni jedan centimetar njihove zemlje nije uzurpiran. Žao mi je što se slučaj Vulić nije završio na miran način, kao što je mogao, ali da tako ne bude potrudili su se upravo Borenović, Čavić i slični njima. Međutim i njima treba da bude jasno da se i u ovom slučaju treba odbraniti pravo i zakonitost“, ističe Dodik.

  Dodaje i da iskreno žali na povredama koje je dobio Vulić i sve kroz šta su on i porodica prošli, jer sve se to moglo završiti mirnim putem i da isto tako žali i ranjenog policajca koji će ostati trajni invalid. „Niko nema pravo da napada i ranjavanja policiju u odbrani zakonitosti.“

  Napisao je u pismu i da Borenović, kao političar u pokušaju, nikad neće narasti najbolje govori njegov zahtjev za mojom ostavkom. „To jasno oslikava da ovdje nije u pitanju borba opozicije za Vuliće, već pusta želja da se sruši Dodik na bilo koji način, makar to bila i manipulacija Vulićima.“

 23. bosilic, 31.07.2013. 10:51:28

  „Osnovno pitanje je zbog cega se u RS problem – spor Vulica sa Radisicem resava putem sile a ne uz pomoc institucija i vazecih zakona.“

  Па ријешава се уз помоћ институција и закона. Укључена је институција Предсједника РС, веома активно. А законе су прилагодили својим потребама и све је по закону.

 24. Да се надовежем на drazen78bl.

  Не само да су узурпирали законодавну власт (доносећи законе својом скупштинском већином), него су пренијели законодавну власт на извршну (колико је само донесено закона у којима је прописано да ће министар донијети овај или онај правилник) – да се норме које морају бити садржане у закону прописују правилницима.

  Тотално ван памети!!!

  x-(