Игре без граница са НАТО: Сифет Поџић и Бисера Турковић са Столтенбергом у Бриселу

Нико од надлежних представника Републике Српске у тзв. заједничким органима у Сарајеву није ни коментарисао, а камоли изразио неслагање са одласком министра одбране и иностраних послова БиХ на састанак са генералним секретаром НАТО.

четвртак, 15 јула, 2021 / 08:10

Опозиција је ишла изгледа искључиво на визуелни сентимент присуства америчких војника на Мањачи, као да њихова окупација није почела још 1995. године, па се наставак такође и њиховог нереаговања може тумачити само као дизање прашине указивањем на то да се Милорад Додик слаже са њиховом про-НАТО политиком, али је супротно говорио у изборној кампањи?

Колико никог није брига за парама Републике Српске које се издвајају за дипломатију и одбрану, најбоље говори што саопштење из МО БиХ стиже искључиво на латиници, а ми га пресловљавамо на српско писмо:

Представници НАТО-чланица једногласно су подржали БиХ на њеном даљем еуроатланском путу…

Министар обране Босне и Херцеговине Сифет Поџић у сриједу 14. српња 2021. године судјеловао је са изасланством Министарства обране БиХ на састанку Сјеверноатланског вјећа НАТО-а у формату НАЦБиХ, у Главном сједишту НАТО-а у Бруxеллесу.

Изасланство из Босне и Херцеговине предводила је министрица вањских послова БиХ Њ.Е. Бисера Турковић. Поред министара у делегацији БиХ су били и отправник послова Мисије БиХ при НАТО-и Амира Арифовић-Хармс, помоћник министра обране БиХ за међународну сурадњу Зоран Шајиновић, шеф војног дијела Мисије БиХ при НАТО-у бригадир Јасмин Чајић, шеф Кабинета министра обране БиХ Кемал Корјенић, савјетник министрице вањских послова БиХ Јасмин Хасић, замјеник шефа војног дијела Мисије БиХ при НАТО бригадир Даријо Пајић, и друга тајница у Мисији БиХ при НАТО-у Дина Фејзић-Измирлија.

Прије састанка у формату НАЦ+БиХ, одржан је билатерални састанак министрице Турковић и министра Поџића с главним тајником НАТО-а Јенсом Столтенберг. Разговарали су о тренутном статусу сарадње БиХ и НАТО-а као и могућностима побољшања и унапређења сарадње Босне и Херцеговине и НАТО-а у наредном периоду.

Главни тајник НАТО-а овом је пригодом нагласио потребу потпуне проведбе актуалног Програма реформи БиХ, као и очекивања, у што скоријем времену, достављања наредног Програма реформи БиХ за текућу годину. Генерални тајник НАТО-савеза је посебно истакнуо судјеловање БиХ у НАТО вођеним операцијама, нарочито опредјељењима БиХ за наставак будућег оперативног партнерства с НАТО-ом. Министри из БиХ су се захвалили Столтенбергу на укупној потпори коју НАТО пружа Босни и Херцеговини, нарочито у помоћи тијеком пандемије ЦОВИД-19, путем НАТО механизма ЕАДРЦЦ и НАТО Труст Фонда.

Након билатералног састанка с главним тајником НАТО-а, одржан је састанак Сјеверноатланског вијећа НАТО-а у формату НАЦ+БиХ, на којем су министри информирали савезнике о тренутачној ситуацији у Босни и Херцеговини, с посебним освртом на аспекте сурадње БиХ и НАТО-а кроз Програм реформи БиХ. Представници НАТО-чланица једногласно су подржали БиХ на њеном даљем еуроатланском путу и предстојећим корацима БиХ у оквирима Акцијског плана за чланство (МАП).

Уред за односе с јавношћу