Играчка свиње, непожељна у Сарајеву

САРАЈЕВО – Повлачење из продаје популарне играчке у облику свиње "Пепа пиг" у "ББИ центру" у Сарајеву представља наставак исламизације главног града БиХ и шаље поруке нетолеранције Бошњака према Србима и Хрватима, сматра предсједник невладине организације "Кроација либертас" Лео Плочкинић. "Овакво увођење ислама на наше просторе само нас још више удаљава од ЕУ", рекао је […]

среда, 10 јуна, 2009 / 12:23

САРАЈЕВО – Повлачење из продаје популарне играчке у облику свиње "Пепа пиг" у "ББИ центру" у Сарајеву представља наставак исламизације главног града БиХ и шаље поруке нетолеранције Бошњака према Србима и Хрватима, сматра предсједник невладине организације "Кроација либертас" Лео Плочкинић.

"Овакво увођење ислама на наше просторе само нас још више удаљава од ЕУ", рекао је Плочкинић, те додао да људи живе у оправданом страху да се такве радње не прошире и на цијелу БиХ.

Он је истакао да због постојања "ББИ центра" и оно мало Хрвата који живе у Сарајеву, напушта главни град БиХ и сели се у Источно Сарајево.

Вељко Стевановић, предсједник Савеза Удружења избјеглих, расељених лица и повратника Републике Српске рекао је да је Сарајево етнички чист, односно бошњачки град.

"Небошњаци који имају намјеру да се врате на своја пријератна огњишта у Федерацији БиХ сваког дана губе вољу зато што се дешавају овакве ствари", сматра Стевановић.

Први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику у Парламентарној скупштини БиХ Зоран Копривица оцијенио је да забрана продаје безазлене играчке наизглед ситан детаљ, али да у суштити има крупну поруку о дешавањима у Сарајеву.

"Овакве појаве имају за циљ за појединцима шаљу поруку да им не припадају. Мислим да је данас прича о људским правима и демократији, коју поједини међународни субјекти покушавају да проведу, злоупотријебљена", нагласио је Копривица, те додао да на овим просторима недостаје равноправност и уважавање.

Социолог Иван Шијаковић навео је да су најновија дешавања у Сарајеву посљедица таласа исламских организација које у свијету настоје да уклоне све оно што им смета.

"Поново до изражаја долази теократија, а оваквих или сличних дешавања биће још више и тешко ће се моћи зауставити", рекао је Шијаковић.Оставите одговор