Игор Тешић: Грб турбо-жвака и тетриса

Нови грб, нови промашај.

понедељак, 16 марта, 2015 / 11:13

Преварио сам се кад сам помислио да не може горе. Овог пута екипа из Београда је бриљирала. Волим ја и специјалне, а и паралелне везе, али, драга браћо, нашу авлију оставите нама.

Одакле да почнем, одзго, одоздо или из средине?

Аутори кажу да црвени штит симболизује бањалучку регију. Добро, можемо повјеровати у то. Сребрни стуб, кажу они, симболзује ријеку Врбас.

Први проблем

Ако је ово симбол Врбаса, онда смо посматрали неке друге воде. Наш љепотан нит’ је сребрн нит’ је прав.

Мене ова линија на грбу подсјећа на комад предизборног асфалта. Или (због сребрне боје, која је симбол нечег гламурознијег) на наш славни ауто-пут, који води од нигдје ка ничему. А кад се боље загледам, личи мало и на мост у Градишци. Аутори га нису видјели, није им замјерити, међутим ми о њему слушамо већ деценију.

Други проблем

Комбинација црвених поља и "сребрне" линије по средини. Само смо од 1878-1918 имали сличну комбинацију над нашим главама.

Tај период, драги аутори, нама није остао у лијепом сјећању.

Трећи проблем

"Два златна назубљена хералдичка стуба алудирају на зидине које представљају персонификацију стваралаштва, сублимирајући у себи цјелокупну материјалну и нематеријалну баштину града".

Кад човјек прочита овакво објашњење, из уста му се отме узвик "АУУУУУУУУУУУ". Кад погледа о чему се ради, каже кратко ТЕТРИС !!!

Не треба цјепидлачити, ово јесте симбол Града, а и регије. Не смијемо заборавити да смо ми, у периоду 1992-1995, били неприкосновени шампиони планете у игрању ове игрице. И вицешампиони у жвакању "Турбо" жвака, одмах иза Турака, али су они имали предност домаћег терена. Међутим само освојена златна медаља заслужује позицију на грбу.

Четврти проблем

Ово "драго камење", црвене, плаве, зелене и бијеле боје, требало би (ваљда) да симболизује народе. Означени су сви, и Срби, и Хрвати и Бошњаци, а и остали. Како су ово крајеви гдје се броје и крвна зрнца, хајде онда да избројимо и ове каменчиће.

Већински народ (црвени драгуљ) заступљен је једним камичком, истина централним, али једним, усамљеним. Да ли је то приказ "реалног стања на терену"? Не знамо, резултати пописа још нису стигли. Распоред боја – нови проблем, симетрично јесте, али низ не ваља.

Пети проблем

Бикови, бакови, сребрни и фенси. Змај од Шипова ће добити нервни слом, ако прочита објашњење аутора да животиње које држе штит представљају њему добро познату екипу.

Моћне животиње са Змијања, познати Јаблан и његови потомци, представљени су као бикови хипстери, ЛДП гласачи. Било је и бољих рјешења…

/Неки грб из Енглеске/

Грана кестена и натпис на ленти су заиста свијетле ствари на приједлогу за грб. Међутим избор слова? Шта је ово? Times New Roman? Може то пуно, пуно боље…

Пуно поздрава, а одборници, памет у главу…0 КОМЕНТАРА

  1. Ипак у Бања Луци није толико лоше кад имате живота да се кошкате и препирете око некаквих грбова.

    Ставите контуру главе главног крајишког бика на ултра бијелу подлогу и ето вам грб и во вијек и вјеков.