Игор Пожгај: Вратио сам се на АТВ да учим

Дојучерашњи новинар и уредник на Радио-телевизији Републике Српске, аутор емисије "Хероји и феномени” и прије десетак дана угашеног "проблематичног” магазина "ОдговорНо1”, Игор Пожгај, вратио се тамо одакле је прије неколико година и отишао на Јавни сервис – на бањолучку Алтернативну телевизију. Пожгај у разговору за "Фронтал” говори зашто је то учинио. – У посљедње вријеме […]

недеља, 10 новембра, 2013 / 09:20

Дојучерашњи новинар и уредник на Радио-телевизији Републике Српске, аутор емисије "Хероји и феномени” и прије десетак дана угашеног "проблематичног” магазина "ОдговорНо1”, Игор Пожгај, вратио се тамо одакле је прије неколико година и отишао на Јавни сервис – на бањолучку Алтернативну телевизију. Пожгај у разговору за "Фронтал” говори зашто је то учинио.

– У посљедње вријеме се заиста десило много тога. Почео сам да радим на Алтернативној телевизији када о новинарству и буквално нисам знао ништа. Али, имао сам ту срећу да ми ментор на послу буде тадашњи уредник Драган Галић. Касније се испоставило да је он једини кривац за то што сам данас новинар и што ћу то вјероватно бити до краја живота. Он се након неколико година рада на АТВ вратио у Београд, а ја сам полако почео да се умарам од посла. Већ тада сам добијао понуде других телевизијских кућа, али сам их одбијао, јер сам вјеровао да ни на БХРТ ни на РТРС нећу моћи радити посао онако како желим, односно да ћу морати пристајати на одређене компромисе, с обзиром на то да су у питању јавни сервиси.

Ударили сте од Кулина-бана и никад, чини ми се, нисам био даљи од неког одговора колико од овога: зашто сте се са РТРС вратили на АТВ?

Стрпите се још мало. Када је други пут дошла понуда са РТРС она је мене обавезала да кажем услове под којима желим да радим у тој кући. Тада сам осмислио пројекат “Хероја и феномена”, који су они објеручке прихватили и који је имао такав рејтинг какав је имао, а то значи сљедеће: “Хероји и феномени” су били гледанији од било којег другог садржаја на телевизији и то не само на РТРС. Кроз каснији менторски рад са младим новинарима схватио сам да их учим новинарству, а да сам имам још итекако много да учим. У међувремену је нова управа РТРС одлучила да им не требају два политичка магазина, па су укинули емисију “ОдговорНо1”, иако она, по мом мишљењу, и није била политичке природе.

Шта Вам је понуђено након што је укинута емисија “ОдговорНо1”?

Понуђени су ми послови из информативног програма, од уредничких до новинарских.

Да ли Вам је понуђено да будете и уредник Дневника?

Јесте. И ја сам био задовољан том понудом, тим понудама. Међутим, тада сам схватио да на РТРС више напросто немам од кога да учим. Сјео сам, договорио се са самим собом и рекао овако: Игоре, да ли ти желиш да учиш или да будеш полупроизвод? Сретао сам се са дипломираним новинарима, мастерима и докторима, али сам схватио да ми они не могу дати то знање које желим, а то је знање неопходно да бих био уредник Дневника, да бих био руководилац тако одговорне информативне емисије. Пружена ми је прилика да поново радим са Драганом Галићем и ја сам је прихватио.

Ипак, у јавности се стекао утисак да је Ваш прелазак на АТВ највише условљен чињеницом да је укинута емисија “ОдговорНо1”? И Ваши, додуше не многобројни, коментари на друштвеним мрежама показују да Вам није свеједно?

Емисија “ОдговорНо1” је дошла на климаве ноге онога тренутка када су поједини старији новинари на Радио-телевизији Републике Српске схватили да млади тим људи тај посао ради много боље од њих. “ОдговорНо1” је требало да се скине са програма још у фебруару ове године, али је то, ето, то учињено сада. Знате, многи портпароли и шефови разноразних кабинета су звали најодговорније људе на РТРС да питају ко су ти млади дрски људи и шта они то раде.

Конкретно?

Многи који су се помињали у тој емисији су долазили код тадашњег директора Драгана Давидовића и тражили да се прилози не емитује. То се никада није десило.

Шта се дешава послије тога?

Дошла је нова управа, која је одлучила да РТРС не треба “ОдговорНо1”, односно да ће добар дио те емисије бити интегрисан у политички магазин “Печат”. То је легитимна одлука. Наравно да ми је криво, јер смо радили професионално и мислим да смо били веома добри са причама које смо доносили.

Какав је рејтинг имала емисија?

Веома добар.

Прије неколико мјесеци у разговору за “Фронтал” рекли сте да је на Радио-телевизији Републике Српске могуће урадити било коју причу и да нема теме која не може или не смије да се уради. Да ли Вас је овај “поредак ствари” демантовао?

Нова управа РТРС има своје циљеве. Док сам радио на РТРС знао сам да није било приче које није могла да се уради. Једини услов је био да се она уради професионално, у складу са свим новинарским правилима. Мени нико никада није рекао да нешто не могу да урадим или да нека прича не може да буде емитована. Понављам: након укидања емисије “ОдговорНо1” добио сам понуду да уређујем Дневник на РТРС, али сам одбио.

Зашто?

Зато што то тамо нисам могао да радим.

Зашто?

Зато што нисам имао од кога да учим. Ако прихватите да радите нешто за шта нисте сигурни да не можете то да радите, немојте прихватити. Али, ако знате да ћете у тој несигурности поред себе имати некога ко ће ваш брод усмјеравати у праве воде – онда је то могуће извести. Криво ми је што је емисија “ОдговорНо1” укинута, јер смо то заиста поштено радили. Када сам добио понуду да се вратим на АТВ, исту понуду су добили и новинари те емисије. Сандра Кукић ју је прихватила, други су остали на РТРС. Ти новинари су добили исте услове које су имали на РТРС, што ће рећи: да свој посао раде онако како су га радили тамо, без цензуре и професионално.

Али?

То је велика одлука. Није лако напустити сигурну плату Јавнога сервиса и то треба разумјети. Сандра Кукић је знала који је мој мотив да пређем на АТВ и одлучила је да ме у томе прати. И то је велика храброст. Волио бих да је мислила овако: ако је тај Галић “направио” Вукотића, Шушка, Пожгаја – идем и ја да украдем мало тога знања.

“ОдговорНо1” је Ваш ауторски пројекат. Упркос томе, није пренесена на АТВ. Зашто?

Алтернативна телевизија је велика кућа са вјероватно много мањим буџетом. “ОдговорНо1” је скуп пројекат.

Шта ћете радити на Алтернативној телевизији?

Још увијек не знам. Али, ако Галић каже да је то пијачни барометар, то ће бити пијачни барометар.

Да ли ћете бити уредник Вијести на Алтернативној телевизији?

Не знам, можда.

Када би правили идеалан новинарски тим, кога би звали?

Влатка Вукотића, Рајну Радосављевић, Владимира Шушка, Недељку Бреберину. Говорим о људима који су радили или још увијек раде као телевизијски новинари.0 КОМЕНТАРА

 1. Да ли Вам је понуђено да будете и уредник Дневника?

  Јесте. И ја сам био задовољан том понудом, тим понудама. Међутим, тада сам схватио да на РТРС више напросто немам од кога да учим.

  Дошла је нова управа, која је одлучила да РТРС не треба “ОдговорНо1”, односно да ће добар дио те емисије бити интегрисан у политички магазин “Печат”.

  Када сам добио понуду да се вратим на АТВ, исту понуду су добили и новинари те емисије. Сандра Кукић ју је прихватила, други су остали на РТРС. Ти новинари су добили исте услове које су имали на РТРС, што ће рећи: да свој посао раде онако како су га радили тамо, без цензуре и професионално.

  Шта ћете радити на Алтернативној телевизији?

  Још увијек не знам. Али, ако Галић каже да је то пијачни барометар, то ће бити пијачни барометар.