Игор Пожгај: Код нас је чудно када људи раде свој посао

Кога је екипа из Одговор.No1 натјерала да се понаша одговорно, за Фронтал одговара уредник емисије, Игор Пожгај.

понедељак, 8 априла, 2013 / 09:39

За релативно кратко вријеме новинари емисије "Одговорно” (Одговор.No1) на Радио-телевизији Републике Српске, због тема које су обрадили успјели су да подигну прашину, a чини се да је то резултовало и конкретним промјенама у стварности.

На примјер: након детаљног истраживања о цијенама лијекова у Српској и указивања да су неоправдано високе, те цијене су промијењене у корист све тањих новчаника грађана и у корист њиховог, све горег, здравственог стања .

У новинарству је јако тешко добити ‘опипљив’ резлтат рада , објављених прилога и пласираних информација. То, сматрам, није ни главни задатак медија. У појединим случајевима то је само логичан слијед догађаја – објашњава Пожгај и наставља:

Уколико су информације аргументоване, а новинар ради свој посао досљедно, то се дешава. Серијал прилога о додијељивању пољопривредног земљишта под концесије "натјерао” је одговорне институције да реагују: Влада РС је након првог прилога расправљала о објављеним информацијама, да би након другог прилога примијенила своју одлуку тешку 1,4 милиона КМ, главни правобранилац је мислим први пут у свом мандату сазвао ванредну прес конференцију да би реаговао на информације објављене у емисији. Наш посао је да информишемо јавност и тражимо конкретне одговоре на конкретна питања. Ми никога не тјерамо да ради свој посао, ваљда се плата треба зарадити.

Да ли лако уређивати емисију која се чврсто држи истраживачког новинарства, поготово што су, како видимо, новинари прилично млади, и како се они сналазе?

Редакцију Одговор.No1 чине новинари Сандра Кукић, Владимир Бекић, Наташа Микановић и два придружена члана Недељко Плавшић и Бојан Чворо. Емисија Одговор.No1 саставни је дио пројекта обуке младих новинара под мојим менторством. РТРС као озбиљна кућа младим и образованим људима дала је шансу да уче и раде. Бекић, Кукићка и Микановићка показали су се као најбољи од 60-ак кандидата.

За годину и по, од почетника који нису имали никаквог искуства у новинарству или тв новинарству, много су научили. Још уче али су показали много старијим и искуснијим колегама да у новинарству нема одмора. Или радиш или не.

Немали број људи се чуди што гледа "Одговорно” на РТРС, баш због тема које се обрађују, а које се директно или индиректно тичу људи који су на власти. Трпи ли Игор Пожгај притиске и стижу ли му какве забране?

Те ме констатације стварно забављају. Одговорно тврдим да сви уредници на РТРС-у који се потписује испод емисија имају слободу да их уређују како најбоље знају и умију. Прије, како кажете "људи који се чуде”, чудили су се и службеници за односе са јавношћу готово свих институција које смо радећи посао контактирали. Чуде се и дан данас неке наше колеге.

Занимљиво али код нас је чудно када људи раде свој посао, када новинари постављају питања и слушају шта им саговорник одговара и инсистирају на конкретном одговору. Притисци су саставни дио новинарског посла али све док не долазе из куће у којој радиш је добро.

Јавни РТВ сервис РС је добро свих грађана. Да ли он испуњава ту функцију?

О овом питању могли би разглабати три дана а да тек загребемо површину. У сваком случају РТРС је добро свих грађана и то је неспорно. Чињеница да "испуњавање функције, добра свих грађана” увијек може да се побољша. Млада редакција Одговор.Nо1 можда удара неке будуће стандарде приступу рада у информативном програму РТРС-а….

Без Републике Српске и њених грађана нема ни РТРС-а.

Како би се могло оцијенити стање у медијима у РС?

Не свиђа ми се стање у медијима у Републици Српској.

Којим темама наши медији посвећују мање пажње него што би требало?

Конкретним проблемима грађана Републике Српске и нерада масе појединаца у институцијама.

Шта мислите о помоћи Владе РС медијима – да ли је била потребна и какав ефекат је имала?

О томе се довољно говорило и писало.  Ту је све јасно ономе кога то интересује, све остало је наглабање.

Игора Пожгаја смо гледали у "Херојима и феноменима”, сада у "Одговорно." Шта је сљедеће – можда неки нови ауторски пројекат?

Сљедећи је редакцијски састанак u понедјељак на којем ће се договарити и разрадити теме за сљедећу емисију Одговор.No1.0 КОМЕНТАРА

 1. Већ сам у неколико наврата помињао сјајан рад Пожгаја и његове екипе. Редовно пратим, линкујем и ширим даље. Само напријед! Коначно, због оваквих емисија некако прежалим новац који дам за претплату. 😉

 2. Па он је један од паметнијих. Није он обичан „камиказе бомбер“ него „идеолог“.
  А ћутање прозваних талибана је громогласно! Треба неког похвалити, а ради у „режимској кући“?! Оде и круна и глава са рамена…

 3. Сем Ороз, 09.04.2013. 11:56:33

  А ти си фашиста, па ти сметају Словенци? Твоје презиме је турско, а оно дјевојачко Певец такође загорско-словеначко. Могао би неко помислити да си Брозов рођак, па сада бјежиш од себе к’о херцеговачки Срби типа ових најекстремнијих усташа:

  http://www.kurir-info.rs/zdravko-mamic-tompson-i-oliver-dragojevic-su-srbi-clanak-717222

  Игор је мој колега из гимназијских клупа и својом емисијом постиже боље резултате но комплет опозиција Републике Српске. Једино још мало да промијени „говор тијела“ (руке) типа Јашар Ахмедовски кад пјева неку срцепарајућу ;), али битан је садржај, а не форма, зар не!?

  http://www.youtube.com/watch?v=oS4PHlDP50g

 4. Е мој Дражене, која си ти пицајзлица.
  Словенци су једина нација на Балкану која има моје и дивљење и симпатије. На крају, они су прије Срба прихватили да су Дражини војници били антифашисти. Па само је то довољно.

 5. Симо П. Ороз, 09.04.2013. 11:56:33

  бооразере, па видиш да си ти талибан, и антиталибан. кад дође прољеће, у твојој глави шарени свет B-)
  само, преваљујеш, читам нешто текстове, јебо ти себе, па ти си само у задњих 10 дана на фронталу откуцао текста за седам руских конзула. теби живот озбиљно пати због претјераних активности овде =) шта мислиш да је вук тако исто забављао докоњаке на форумима, ђе би данас био? сикираш ме.

 6. У Сими су обједињени и Аустро-Угарска и Турска, и Њемачка и Америка. Сви окупатори се састали у једном. Предлажем Симу (Сема) Ороза(Певеца) за новог Високог представника у БиХ. Његова пријатељства ће довести бројне инвестиције у Српску и Србију. Само да му Аустро-Угарска амбасада призна диплому из Русије.