Игор Дамјановић: Штрајк као показатељ колико је Лукашенко успјешан лидер

Kaжу штрајкују радници фабрика камиона и аутобуса МАЗ, радници фабрике трактора БЕЛАРУС, фабрике тракторских гума, тешких камиона и грађевинских машина БЕЛАЗ, фабике бијеле технике АТЛАНТ, рудари у Солигорску…

среда, 19 августа, 2020 / 11:59

Не жале се на мале плате, лоше услове рада, не жале се на никакву социјалну заштиту… Кажу доста им је диктатуре и полицијске репресије према демонстрантима.

Реално, процес рада омета око 20% запослених, таман толико колико је и гласало опозицију на изборима. Заказан је вечерас митинг на коме руља треба да прогласи Светлану Тихановску, кандидаткињу са 8% подршке за предсједника. Мишеви су почели да бјеже мислећи да брод тоне, као рецимо када је у Сирији почео рат против Асада.

Тада су Сириjy напустили омиљена водитељка државне телевизије Ола Абас, неки амбасадори дипломатска представништва, државни функционери, па чак и премијер Ријад Хиџаб. Један број новинара државне телевизје, амбасадор у Словачкој отказали су послушност Лукашенку. За пад предсjeдника Бjeлорусиje навијаjy либерална Русија и олигарси који вребају фабрике, које Лукашенко одбија да прода.

То што државна предузећа у Бјеорусији и даље постоје, запошљавају, послују и радницима обезбјеђују пристојне услове за рад и солидну социјалну заштиту најбољи је показатељ колико је систем који је Лукашенко градио 26 година успјешан и јединствен у свијету.

Ми у Црној Гори смо одавно заборавили што је то штрајк, нема више радничке класе радничке класе која би штрајковала. Заборавили смо и што то бјеше Радоје Дакић, Имако, Обод, Марко Радовић, Металац, ШИК Јаворак, Титекс, Еластик, 19. децембар.

Митинг опозције у Бјелорусији, на коме су BBC и Спутњик Србија најавили да ће се земља добити новог лидера, завршио се тоталним фијаском.

Маса потребна да се Светлана Тихановскаја, позната као 8% лејди самопрогласи за лидера, није се окупила. Умјесто самопроглашења опозиција је испоставила захтјев да Лукашенку суди, ни мање ни више него ХАШКИ ТРИБУНАЛ.

Од кога ли су само ово преписали?

Дан је иначе протекао мирно, разум преовладао, генерални штрајк по свој прилици пропао, у фабрикама се нормализовао процес рада.

Лукашенко је опет показао колико је успјешан лидер.3 КОМЕНТАРА

 1. Ја знам колико је моје досадашање писање о Бјелорусији политички против мене самог, али ја не могу против чињеница, нити могу као човјек упућен, не само у догађаје у свијету, него и много више да не кажем како је Бјелорусија под „диктатором“ Лукашенком и полудиригованом привредом постала земља патриота, земља рада, реда, спорта, културе, у осталом свега што краси јужнословенску културу, све уколико тај народ живи под неком врстом чвршћег система.

  Зато морам рећи да ће ми бити изузетно драго да Лукашенко опстане, да на паметан начин разне Чеде, Каднићке и остале настрањаке научи памети за сва времена, али истовремено да почне вјеровати младости и људима средњих година, да их у наредних пет година обучи, да упоредо полако попусти дизгине, односно, да кроз веће слободе медија догради(ових можда још 20% система) и тиме за сва времена успостави неуништив привредни, политички, безбједносни и образовни систем.

  Онај мој додатак о социјалној правди и одгоју здраве нације, нације која чува свој индентитет, упоредо поштују друге и другачије, причу коју стално понављам за Републику Српску, у Бјелорусији не треба, она је тамо свакако на највишем нивоу.

  Не бих ово написао да нећу да поентирам са мојим и циљем ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, он јесте успостава правог демократског система у Републици Српској, све кроз успоставу апсолутне владавине права и кроз мој програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, изградњу зснажне, тзв. ПОЛУДИРИГОВАНЕ ПРИВРЕДЕ

  Другим ријечима речено, сличан начин управљања је данас потребан Српској, визија, ред,позитивна и стваралачка енергија, програм и у неким сегментима друштва гвоздена дисциплина, то је рјешење.

  Ја гарантујем животом да дејтонска Република Српска може за два четворогодишња циклуса са овим капацитетима и бројем становника да опстане, да је поштују сви странци и федералци, односно, да под правим вођством за тај период постигне дупло већи стандард него што је сад у Словенији.

  Све имамо, само треба неко ко је то у детаље осмислио добити прилику да то оставари, зато бих ја да сам на мјесту Додика и СНСД, замолио Ниџа да сједемо, да ми после локалних избора понуде мандат за састав владе, све остале комбинације су неизвјесне, већина њих чак и погубна за Републику Српску, тачка.