Игор Дамјановић: Након Лепосавића, да замијенимо Кривокапића и читаву владу

Тврдоглаво инсистирајући да министра правде Владимира Лепосавића смијени гласовима ДПС-а Здравко Кривокапић демонстирао је политичку незрелост и направио преседан, незабиљежен у историји парламентаризма.

уторак, 22 јуна, 2021 / 12:09

Владимир Лепосавић није једини кадар, кога се Здравко Кривокапић одрекао за само пола године. Исту судбину доживио је генерални секретар владе и тројица савјетника у његовом кабинету. Оваквим односом према најближим сарадницима и потпуним одсуством дијалога са партијама које конституишу парламентарну већину Здравко Кривокапић показао је да је тоталитарна личност, недорасла функцији коју обавља.

Након Лепосавића Здравко Кривокапић је разријешио још два савјетника: Андријану Ђордан и Гордану Радовић. За 6 мјесеци укупно 5 – машала.

Влада Здравка Кривокапића постала је главни генератор нестабилности у друштву, не само због контроверзних одлука, већ и због тога што за 6 мјесеци није урадила ништа у борби против организованог криминала и корупције.

Нико од функционера бившег режима, чија корупција и криминалне активности су често видљиве голим оком, није процесуиран. Влада не показује ни намјеру да предложи обећани Закон о поријеклу имовине, спроведе Попис становништва неопходан за ажурирање Бирачког списка и води катастрофалну спољну политику која је један од главних разлога извјесне пропасти надолазеће туристичке сезоне.

Стога, мишљења сам да би реконструкција овакве владе на челу са Здравком Кривокапићем била недовољна. Овај историјски тренутак намеће обавезу парламентарној већини да стави тачку на пропали Кривокапићев пројекат и договори се око изабора нове владе, одлучне да поштује народну вољу и бори се против криминала и корупције.

Замјена једне владе другом без избора није можда честа, али није ни непозната у парламентарним демократијама. Италија је за у другој половини XX вијека промијенила 50-ак влада, већину без избора. То се десило и 2008. у Црној Гори када је Жељка Штурановића замијенио Мило Ђукановић