Игнорисани Рон Пол води међу републиканцима

Конгресмен из Тексаса Рон Пол преузео је вођство међу републиканским предсједничким кандидатима пред прве прелиминарне изборе у Ајови, који ће се одржати почетком јануара 2012. године. Међу бирачима у Ајови, Пол се најбоље котира и за њега би у овом тренутку гласало 22,3 одсто републиканаца у тој америчкој савезној држави, а слиједе га бивши гувернер […]

уторак, децембар 27, 2011 / 14:01

Конгресмен из Тексаса Рон Пол преузео је вођство међу републиканским предсједничким кандидатима пред прве прелиминарне изборе у Ајови, који ће се одржати почетком јануара 2012. године.

Међу бирачима у Ајови, Пол се најбоље котира и за њега би у овом тренутку гласало 22,3 одсто републиканаца у тој америчкој савезној држави, а слиједе га бивши гувернер Масачусетса Мит Ромни (21 одсто) и Њут Гингрич (14,7 одсто).

Пол се разликује од свих осталих републиканских кандидата, јер тражи повлачење америчких војних трупа из сукоба широм свијета, уз оцјену да би САД требало да престану да играју улогу свјетског полицајца, већ да администрација у Вашингтону усмери енергију на решавање домаћих економских проблема.

Он се у Конгресу САД 1999. године успротивио бомбардовању СР Југославије, оценивши да је рат који је повео НАТО нелегалан и неморалан.

Иако му за сада изолационистички став доносе гласове у руралној Ајови, најава да би као предсједник САД повукао све америчке војне трупе назад у Америку не свиђа се свим републиканским гласачима.

Такође, Пол је најавио и да би обуставио велику финансијску помоћ САД Израелу, која се мјери милијардама долара, што би могло да га остави без подршке јаког јеврејског лобија у Вашингтону.

Истраживање "Вашингтон Поста" и "АБЦ Њуза" показује да скоро половина бирача Републиканске партије такву политику не сматра добром.

Пол је у унутарстраначкој кампањи прије 4 године био безобзирно бојкотован од стране највећих медијских ланаца у Америци, али ове године његова популарност је толика да се ни на који начин не може сакрити. Осим поменутих "контроверзних" ставова, Пол се залаже за укидање или ограничавање Федералних резерви (ФЕД) које иако у приватним рукама играју улогу америчке централне банке. Њихов бесомучни пласман долара један је од узрока америчке кризе.

Рон Пол је једини амерички конгресмен који је гласао против бомбардовања Србије.

Пол се прошле недеље у Сијукс Ситију, током једног предизборног скупа, осврнуо и на ситуацију у Ирану, рекавши да се спрема нови Ирак и да је у току ратна пропаганда.
"Највећа опасност је да добијемо предсједника који ће претјерано реаговати и бомбардовати Иран", рекао је Пол.

Подршка младих

Подршка руралних америчких средина у, "изолационистичким ставовима" (како медији крсте америчко окретање себи и престанак свјетскополицијске улоге) и тврдњом да Вашингтон треба да посвети својим грађанима, а не да рјешава свјетске проблем, није изненађење, али оно што донекле изненађује аналитичаре, је то што истраживања показују да међу републиканским бирачима Пол има све већу подршку међу младим људима.

Стотине студената са колеџа широм САД се јавило да волонтира у његовој изборној кампањи током Божићних и новогодишњих празника, обилази бираче и дели изборни материјал.

Многи млади људи мојих година одбијају став да САД иду широм свијета и раде шта желе. Рат у Ираку и дебакл који је доживљен је утицао на тај став, закључује Рајан Локард (21), студент биологије са Универзитета Северна Ајова. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *