ИД дохакала манастиру Св. Илије у Ираку, након 1400 година

Исламисти су срушили до темеља најстарији хришћански манастир у Ираку, потврђују сателитски снимци из Мосула до којих је дошла агенција АП. Манастир Светог Илије одолијевао је 1400 година природи и активностима људи, а у новије вријеме као мјесто за молитву користили су га амерички војници. Манастир је вијековима био дом за генерације монаха, а недалеко […]

среда, 20 јануара, 2016 / 12:52

Исламисти су срушили до темеља најстарији хришћански манастир у Ираку, потврђују сателитски снимци из Мосула до којих је дошла агенција АП.

Манастир Светог Илије одолијевао је 1400 година природи и активностима људи, а у новије вријеме као мјесто за молитву користили су га амерички војници.

Манастир је вијековима био дом за генерације монаха, а недалеко од улаза у ово здање била су урезана прва два слова Христовог имена по грчком алфабету.

Пол Табит Хабиб /39/, свештеник из Мосула који сада живи у егзилу у Ирбилу, рекао је да је хришћанска историја у Мосулу уништена на варварски начин".

"Видимо покушај да нас протјерају из Ирака, да елиминишу и доврше наше постојање у овој земљи", рекао је Хабиб, коментаришући снмике.

Група "Исламска држава", која контролише велике дијелове Ирака и Сирије, убила је хиљаде цивила и протјерала хиљаде хришћана.

Исламисти су на територијама под својом контролом уништили бројне вјерске и културне објекте од огромниг историјског значаја, јер сматрају да су они противни њиховом тумачењу ислама.