И то се дешава: Новинари у Ефбиху добили државу на суду

Кантонални суд у Новом Травнику је пресудио у корист Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) по тужби против Опћинског суда у Бугојну због недостављања информација о зарадама адвоката по службеној дужности.

уторак, 31 октобра, 2017 / 09:53

Новинари ЦИН-а су у децембру 2016. године, позивајући се на Закон о слободи приступа информацијама Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ), затражили имена адвоката који су поступали по службеној дужности, број предмета и износе накнада исплаћених по том основу од 2010. до краја 2016. године.

Опћински суд у Бугојну је послао листу адвоката који су бранили по службеној дужности, а новинаре упутио да податке о исплатама траже у Министарству финансија Средњобосанског кантона, рекавши да они не воде ту врсту евиденције.

ЦИН се жалио због непотпуног одговора, подсјећајући Суд да је он обавезан од Министарства прикупити и ЦИН-у прослиједити податке који недостају.

Опћински суд је одбио жалбу као неосновану, објаснивши да, ипак, имају те податке, што је супротно објашњењу из првог рјешења у којем пише да "управо суд, а не неки други јавни орган, поставља оптуженима бранитеље по службеној дужности (…) те доноси рјешења о исплатама појединачно сваком браниоцу за одбрану по службеној дужности у сваком конкретном предмету”.

Након ЦИН-ове тужбе Кантонални суд у Новом Травнику је поништио рјешење Опћинског суда у Бугојну, оцијенивши његове одлуке нејасним и контрадикторним и предмет вратио на поновно рјешавање.

"Разлози који су садржани у образложењу оспореног рјешења су нејасни па и противрјечни, те се оспорено рјешење исказује као неправилно и незаконито", наведено је у пресуди.

ЦИН је крајем маја ове године објавио истраживање које је показало да је за 1.250 адвоката и адвокатских канцеларија у протеклих седам година издвојено 76,3 милиона КМ те да највећи дио новца одлази у џепове неколицине најангажованијих.

Закони су прописали да адвокате по службеној дужности осумњичени и оптужени бирају по слободној вољи. Многи саговорници ЦИН-а су рекли да на овај избор утјечу судије, тужиоци и полицајци.
Од 150 случајева у Опћинском суду у Бугојну, судије 116 пута су додијелиле адвоката.

Уз истраживање је објављена и база података, урађена на основу података са 69 судова из цијеле БиХ.

Бугојански суд једини није доставио податке о исплатама, док је Основни суд у Бањој Луци доставио укупни износ исплаћен за одбране по службеној дужности, али не наводећи имена адвоката.

Пресуда против Опћинског суда у Бугојну је шеста коју је ЦИН добио против институција због непоштивања Закона о слободи приступа информацијама. Новинари су приморани подизати тужбе против институција јер им се законско право приступа информацијама све чешће неосновано одбија.