И социјалиста се укључио у притисак на Бакира за формирање власти

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ испред Социјалистичке партије Јаков Галић сматра да је ситуација око неформирања Савјета министара БиХ потпуно демаскирана, те да је јасно да одговорност неформирања власти на нивоу заједничких институција искључиво носи СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић.

среда, 26 јуна, 2019 / 17:06

Коалиција странака побједница из РепубликеСрпске (СНСД, ДНС,СП) је учинила све да се још у децембру 2018. године формира власт на нивоу заједничких институција БиХ,  дефинишући мандатара за Савјет министара, те структуру министарских мјеста, показавши спремност на компромисе (један министар из Републике Српске из реда осталих народа).

Тиме би била имплементирана воља народа изражена на изборима, те били створени услови за хитно рјешење бројних економских питања у БиХ, а прије свега наставак изградње крупних инфраструктурних објеката у области саобраћаја, енергетике и економије уопште. Блокадом СДА у овом процесу трпи цијела БиХ, а посебно Република Српска која је експресно формирала власт, дефинисала стратешке политике и показала потпуну спремност на заједнички рад на нивоу БиХ.

Република Српска не може да прихвати одговорност за нефункционисање БиХ, лоше и недефинисане хрватско-бошњачке односе, неучествовање делегације БиХ у Савјету Европе и за заустављање европског пута и релаксацију у регионалним односима. Данас је потпуно јасно да пуну одговорност за све то сноси СДА и њен лидер који својим понашањем чине све да БиХ учину немогућом земљом. Република Српска има све мање времена да чека и мора имати спремне одговоре на ову деструкцију из Сарајева због своје садашњости и будућности.