И САД амбасада критикује Бакира, али ПСБиХ без кворума за тему оружја

Амбасада САД саопштила је, поводом изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о намјенској индустрији, да су веома забринути због непрестане реторике подјела у БиХ.

петак, 20 априла, 2018 / 21:19

"Непрестана реторика подјеле у Босни и Херцеговини забрињава јавност широм земље. Било је тешко успоставити мир у БиХ. Имајући у виду недавну турбулентну прошлост БиХ, спомињање или алудирање на рат је неприхватљиво”, истакли су из канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у Сарајеву, преноси Кликс.

Како се наводи, позиви на наоружавање или пријетње оружјем су опасни и не треба да буду дио јавног дискурса.

"Јасно и гласно позивамо политичке вође да се уздрже давања оваквих штетних изјава”, пише у саопштењу.

Изетбеговић је недавно подржао премијера ентитета Ефбиха у заокруживању производње босанскохерцеговачке наменске индустрије и најавио да ће се у БиХ, поред пушке која се већ производи, производити и покретна хаубица, дронови и заокружити производња сваке врсте муниције.

"Правићемо то за тржиште, али и за ‘не дај боже’", рекао је тада Изетбеговић.

Посланици СНСД и Савеза за промјене, заједно са ХДЗ-ом, били су усамљени у сали на почетку засједања хитне сједнице ПД ПС БиХ поводом Изетбеговићевих изјава. Ни након паузе од пола сата није било кворума за одржавање сједнице.

Посланици СДА су били у Парламенту, али се нису одазвали позиву на хитно засједање, на коме је требало расправљати о ратнохушкачким изјавама лидера те партије.

– Одлуку СДА да бојкотује засједање, слиједиле су све бошњачке странке, па се никакав другачији исход није могао ни очекивати. Парламенту је очигледно заузимање позиција за наредне изборе – рекао је Младен Босић.

У клуб СНСД припремили су закључке којима осуђује понашање лидера СДА и позвају све у Босни и Херцеговини да се уздрже од запаљиве реторике која асоцира на сукобе. СНСД најављује да би, након усвајања њихових закључака, Парламент затражио од министарства одбране детаљан извјештај о производњи наоружања, што ће предложити и на првој редовној сједници Представничког дома.

Будући да сједнице није било, нису имали друге могућности, осим да нападају српског члана предсједништва Младена Иванића због недоласка на сједницу, па је Сташа Кошарац поново имао свој предизборни монолог.

Из кабинета српског члана Предсједништва наводе да позив није стигао јуче до касних поподневних сати, а о разлозима кашњења тврде треба да говоре у служби бх. Парламента. Иванић је данас рекао да је јуче на сједници Предсједништва тражио да се разговара о ратнохучкачким изјавама Изетбеговића, али није добио сагласност друга два члана.

Бакир Изетбеговић је најавио да неће доћи у бх. Парламент, а посланици СДА још јутрос су се умјесто у салу упутили на прес конференцију.

– Ми у Клубу СДА сматрамао да је ова сједница непотребно сазвана, да се праве непотребни трошкови, у мору проблема и актулених тема, које треба да рјешавамо за БиХ за добробит свих грађана да ова сједница није требала да буде сазвана – рекао је Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Тако не размишљају у ХДЗ-у. Борјана Кришто каже да су, умјесто у холу, сви посланици требало да буду у сали.

– Нема разлога да данас нису били сви одгворни, као и много пута, да дођу на ову сједницу, па да о овом питању расправљамо, јер ово је првенствено интерес БиХ, тако да посебно оно који се залажу за њену сигурност за њену стабилност, мислим да им је било у интересу да данас дођу – каже Борјана Кришто, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.3 КОМЕНТАРА

  1. Остаће забиљежено да је СДС дигао дреку због неколико руских бајкера, а да је остао нијем на најаву производње хаубица за “недајбоже“ од стране бошњачких власти.

    Него, утврди ли се је ли Босић послао Иванићу позив за ову сједницу о хаубицама или није.

    Ко је од њих двојице слагао?