И са потпредсједником у затвору Самсунг рекордно послује

 Јужнокорејска електронска компанија Самсунг електроникс остварила је рекордан профит од десет милијарди долара у трећем тромјесечју, и најавила је свеобухватну реорганизацију топ менаџмента.

уторак, 31 октобра, 2017 / 13:42

Нето профит Самсунга је у периоду јул-септембар увећан за 148 одсто у односу на исти квартал лани, захваљујући снажној тражњи за меморијским чиповима и опоравку продаје смартфона због изласка нове генерације "Галакси Ноут 8”, преноси агенција Франс прес.

Добит из пословања је готово утростручена у трећем кварталу на 14.500 милијарди јужнокорејских вона, што је такође квартални рекорд, док су приходи од продаје порасли за 30 одсто на 62.050 милијарди вона, још један историјски максимум.

Порасла је и продаја Самсунгових паметних телефона, па је добит тог дијела Самсунга достигла 3.300 милијарди вона, за разлику од 100 милијарди из истог периода прошле године.

Компанија је, такође, именовала нову генерацију топ менаџера и обећала исплату дивиденди акционарима у износу од 26 милијарди долара до 2020. године.

Аналитичари кажу да одлични пословни резултати показују да се Самсунг опоравио од скандала повезаног са његовим паметним телефоном Галакси Ноут 7, који је компанија повукла са тржишта због проблема са паљењем батерије.

Пропаст Ноут 7 нарушила је углед Самсунга, па су конкуренти, као што су Епл, кинески Хуавеј, Сјаоми и Опо, повећали своје удјеле на тржишту паметних телефона након опозива Ноут 7.

Углед Самсунга нарушен је и због пресуде потпредсједнику компаније Ли Џеј Јонгу који је осуђен на пет година затвора због корупције.

После објављивања пословних резултата, акције Самсунга су на Сеулској берзи скочиле за 1,92 одсто на 2,75 милиона вона, јавља АФП а преноси Танјуг.