И Португали проблеми због експлоатације литијума

Сјеверна португалска покрајина Трас-ос-Монтес планира експлоатацију литијума на површинском копу. Међутим, локално становништво, у овом ријетко насељеном и економски сиромашном региону, се не слаже са овим планом.

понедељак, 13 септембра, 2021 / 23:54

Идилични предио у близини села Ковас де Баросо је у опасности због могуће експлоатације литијума, пише Дојче веле.

Литијум је кључна сировина за батерије у електричним аутомобилима, а наводи се да би његова експлоатација допринијела смањењу глобалне емисије угљен-диоксида и зависности Европе од увоза.

Португалска влада одлучна је да претвори земљу у великог играча у рударењу литијума. Процјењује се да Португал има 10 одсто резерви литијума у цијелој Европи.

Проблем је то што се, нажалост, највећи дио овог метала налази у прелијепим пределима као што је Ковас де Баросо. Самим тим је и најављена експлоатација плодно тло за конфликте.

Предсједник локалне групе активиста Нелсон Гомеш каже да је иницијални план да се литијум вади са четири локације у овом дијелу земље.

Оцјењује да би експлоатација довела до тога да реке буду преусмјерене, а цијели пејзаж и еколошки баланс уништени. Каже и да се у овом дијелу Португалије вјековима баве одрживом пољопривредом.

Организација за пољопривреду и храну (ФАО) прогласила је овај предео свјетском пољопривредном баштином, због одрживих пољопривредних метода које се тамо примјењују.

Португалска влада међутим указује на ширу слику. Прије три године усвојена је национална старегија за литијум вриједна неколико милијарди еура.

У своју корист Влада говори о профитабилној технологији будућности и креирању радних мјеста за висококфалификоване раднике.

Влада очекује да радови крену колико сљедеће године. Идеја је да и се гради фабрика и рафинерија за прераду литијумске руде.