И ПДП пријављује састанак са амбасадором Норвешке у Сарајеву

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, потпредсједница Јелена Тривић и генерални секретар Мира Пекић састали су се данас са амбасадором Краљевине Норвешке у БиХ Олафом Рајнертсеном.

среда, 15 децембра, 2021 / 17:37

Тема разговора била је политичка ситуација у Републици Српској и БиХ.

Предсједник Бореновић је навео да је ионако тешка политичка ситуација додатно закомпликована претходних мјесеци.

– Беспотребно и срамно наметање одлуке од стране високог представника у оставци Валентина Инцка је довело до ескалације политичке кризе, коју у свом маниру користе лидери три странке који су заједно у коалицији не само на нивоу заједничких институција БиХ, него и на другим нивоима власти. Лидери СДА, СНСД и ХДЗ играју политичку игру опасну по све грађане у БиХ, а у циљу чувања своје политичке моћи, рекао је Бореновић.

Он је рекао да је циљ и прикривање размјера високе корупције, која уништава ово друштво, а своје извориште има управо у политичкој корупцији.

– Суштински проблем и питање које се треба ријешити јесте рад и независност правосуђа, питања економије и одласка становништва, што се сигурно не може постићи фабриковањем сталних криза, рекао је Бореновић.

Потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић се такође осврнула на проблем изборне корупције и изборних превара, што најбоље илуструје "случај Добој".

– Централна изборна комисија је надлежном тужилаштву поднијела пријаву због многобројних неправилности током избора у Добоју и за осам мјесеци од поновљених избора ништа се није покренуло по том питању. Изборна превара у том граду је толико очигледна само ако узмемо у обзир да је носилац листе СНСД-а имала 17000 мање гласова на поновљеним изборима, а градоначелник 15000 мање. Уколико овај случај не добије епилог, значи да је изборна крађа озакоњена и поставља се питање смисла изборног процеса, навела је Тривићева и додала да су потребне суштинске измјене Изборног закона, које се прије свега тичу увођења технологија којима се могу спријечити изборне крађе.