И од БиХ се тражи да прихвати печат Косова

Администрација УНМИК на Косову спремна је да укине одлуку о наплати царина на робу поријеклом из БиХ уколико БиХ прихвати печат достављен свим потписиницима ЦЕФТА споразума, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. У саопштењу се каже да је то речено на састанку Заједничког одбора ЦЕФТА 2006 одржаном у Бриселу прошле седмице. […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 17:20

Администрација УНМИК на Косову спремна је да укине одлуку о наплати царина на робу поријеклом из БиХ уколико БиХ прихвати печат достављен свим потписиницима ЦЕФТА споразума, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

У саопштењу се каже да је то речено на састанку Заједничког одбора ЦЕФТА 2006 одржаном у Бриселу прошле седмице.

Изглед печата је истовјетан печату који је договорен на билатералним преговорима Београда и Приштине, каже се у саопштењу и додаје да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ сачинило информацију о закључцима са наведеног састанка и прослиједило је Савјету министара ради изјашњавања и доношења става о овом питању.

Након тога, према саопштењу, о свему ће бити упознато и Предсједништво БиХ у чијој је надлежности вођење спољне политике земље и које ће се изјаснити о прихватању царинских печата договорених на преговорима Београда и Приштине у Бриселу.

По окончању наведене процедуре о свему ће бити обавијештени представници УНМИК/Косово, који би, у складу са донесеним закључком требало да укину одлуку о наплати царина за робу поријеклом из БиХ.

Приштинске власти су прије два мјесеца увеле царине од 10 одсто на робу из БиХ, која се пласира на косовоско тржиште, што је за последицу имало велике губитке за компаније из БиХ.

Према оцјени овдашњих аналитичара, БиХ је због те одлуке изгубила више од пет мииона евра.

Косово је једини члан ЦЕФТА гдје БиХ биљлежи значајан суфицит.