И монтенегринске анализе потврђују: Данас и слични медији, нула бодова по утицају

Ова анализа, без неких јасних параметара, почев од тога да у Црној Гори живи више од пола "православних" који се изјашњавају као Срби, преко тога да кад кажете србијанских, то значи држава Србија, али никако да Срби пишу лоше о Србима у Црној Гори, нема смисла већ као примјер антисрбизма у статистици.

понедељак, 9 новембра, 2020 / 12:59


Сам тон ове анализе (коју ћемо касније дати у цјелости) и изабране теме, односно питања, које су одлучили да прате у медијима, указују на неког ко би да мијеша чињенице са њиховим жељеним тумачењем, које увијек треба бити тако да је Србија, па и српство као појам у цјелини, непријатељ и опадач Црне Горе.

Тако само прво питање, око тога да ли је Црна Гора криминална и заробљена држава јесте већ одговорено на посљедњим изборима, када су "православни" освојили довољно гласова да им од националних мањина треба још само Дритан Абазовић, а да им није потребан диктатор Мило Ђукановић.

Искључен је нападно из праћења медиј као Данас, што је својеврсна увреда за некога ко је финансиран из истих извора. Посебно што су у питању портали, те за које они тврде да су "најчитанији у Црној Гори".

Покушава се намаћи за закључак дојам врло острашћеног и анализи непримјереног рјечника као "лажи" и "претјеривања", "извлачење из контекста" на самом почетку текста; без и мало осјећаја да када се прича о Црној Гори у Србији, то се не чини сигурно као да је у питању Аустрија или Бугарска.

Ко су главни туристи у Црној Гори?

Но, било каква прича о неупитно српској прошлости Црне Горе, чак и у смислу повезивања и интеграција, сматра се агресивном великосрпском пропагандом по радару овог и сличног опсега као што је ово истраживање.

У сваком случају, штампа је варљив показатељ утицаја, пошто "страни" медији и мреже у кабловским понудама, као што су Н1, Ал Џазира и слични; врше велики утицај на јавно мнење као електронски медији, који чак ни по сопственим свједочењима на суду, немају примарну медијску дјелатност.

Ево са латинице пресловљеног истраживања, без даљих напомена Фронтал.РС, осим да историјски и научно не постоји таква ствар као што је "црногорски језик" прије појаве сепаратизма у политици Мила Ђукановића и НВО ЦПЦ са Мирашом Дедејићем на челу.

Финанлна напомена прије истраживања: Петар Други Петровић Његош је био Србин

Анализа једногодишњег истраживања Дигиталног форензичког центра (ДФЦ), којим су обухватили 11.104 текста са кључном ријечју Црна Гора показала је да су медији из Србије од почетка године настојали да праве чињенице комбињу с лажима претјеривањима или извлачењем чињеница из контекста како би се обликовало јавно мњење.

Анализа ДФЦ-а, како су казали, даје увид који су то наративи и у којој мјери пласирани путем најчитанијих србијанских портала у Црној Гори.

"Истраживање је показало да су у периоду од 1.10.19. до 30.09.20. портали Ало, Еспресо, Блиц, Србија данас, Курир, Информер и Новости у континуитету били најчитанији србијански медији у Црној Гори, али у исто вријеме они који су ширили садржај упитног квалитета””, наводи се у саопштењу.

Ова квантитативна и квалитативна анализа писања србијанских медија на тему Црна Гора, како је саопштено, указује на настојања да се праве чињенице укомбинују са лажима, претјеривањима или извлачењем чињеница из контекста како би се обликовало јавно мњење.

Литије су име свему криве

"Такво извјештавање доводи до озбиљних предрасуда о Црној Гори, њеним грађанима и институцијама међу великим бројем грађана Србије, али и Црне Горе када се узме у обзир да је читалачка публика ових портала велика и у нашој држави.

Из наведеног је очигледно да су србијански медији посветили велику пажњу Црној Гори нарочито од почетка литија, али на екстремно сензационалистички и запаљив начин, врло често извлачећи информације из контекста, кршећи новинарску етику и морални кодекс”, поручили су из ДФЦ-а.Оставите одговор