И киша гасила пожар надомак Хиландара

На Светој Гори у области захваћеној пожаром синоћ је почела да пада киша јачег интезитета, што би могло у великој мјери да ослаби снагу ватре и помогне бранитељима манастира Хиландара у гашењу ватре. У суботу поподне вођена је велика борба са ватреном стихијом која је стигла до самог противпожарног пута који представља главну одбрану, а […]

недеља, 12 августа, 2012 / 09:15

На Светој Гори у области захваћеној пожаром синоћ је почела да пада киша јачег интезитета, што би могло у великој мјери да ослаби снагу ватре и помогне бранитељима манастира Хиландара у гашењу ватре.

У суботу поподне вођена је велика борба са ватреном стихијом која је стигла до самог противпожарног пута који представља главну одбрану, а у једном дијелу ватра је прешла пут и запалила растиње са друге стране, међутим, канадери су успјели да угасе тај дио и зауставе даље ширење, наводи се на сајту Хиландара.

Представник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Бојан Гламочлија рекао је Танјгу да је пожар на Светој Гори, на грчком полуострву Халкидики, на удаљености од свега километар и по од манастира Хиландар, али да је вјетар стао и да пожар букти мањим интензитетом.

Гламочлија је рекао да су поред ватрогасаца из Србије, у помоћ притекли и грчки ватрогасци и монаси са Свете Горе и припадници грчке војске, а да се ватра гаси и из хеликоптера.