И Касиповић морао да реагује на пресуду Суда БиХ

Реаговање министра правде у Влади Републике Српске Антона Касиповића, поводом ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженима за ратни злочин почињен над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

уторак, октобар 10, 2017 / 11:43

„Везано за првостепену пресуду Суда БиХ, којом су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по свим тачкама оптужнице, желим да нагласим да три године радећи посао министра правде, никада нисам коментарисао ни једну судску пресуду, сматрајући да на тај начин доприносим праву и правди, а на шта сам се обавезао прихватајући функцију министра правде у Влади Републике Српске.

Објављивањем пресуде, дође вријеме када се не може ћутати. И вријеме. И вакат. А ово је, увјерен сам, тај тренутак!

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу јесте првостепена и појединачна, а бојим се, ипак, да може бити и колективна. Зар су заиста за све зло коју нам се догодило криви само једни, а потпуно невини други?! Будући да не припадам ни народу из којег су у овом случају жртве, а ни онима којем се суди, ваљда не могу бтити оптужен за пристрасност.

Најављена жалба можда даје наду у право и правду. Можда.

У сваком случају, стојим на располагању свима који ме желе теретити за евентуални утицај на правосуђе, истичући и овом приликом моју трајну опредјељеност да свако треба да одговара за почињени злочин. Али свако!

Судећи прошлости, а на темељу закона, ипак дајемо наду будућности. Оваквом пресудом, можда смо учинили корак назад. Не заборавимо то!“Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *