И други премијеркин син основао фирму, заједно са оцем

И други син премијерке Жељке Цвијановић, Стефан, отворио је предузеће. У Бањој Луци је пријавио фирму „Прим“ д.о.о. која се бави трговином на велико хемијским производима.

четвртак, новембар 16, 2017 / 18:07

Пословни портал Капитал извјештава да у регистру стоји да је рачун код једне од домаћих банака у Бањалуци активан од 27. јула, а Стефан Цвијановић власништво дијели са оцем Александром. Ипак, њему је препуштено цјелокупно одлучивање у фирми, без икаквих ограничења овлаштења.

Иако се наводи да је претежна дјелатност трговина на велико хемијским производима, „Прим“ се оријентисао и на ентеријер, те ових дана уговара уносне послове унутрашњег уређења са једном од великих фирми у Бањалуци.

И старији премијеркин син Филип у априлу прошле године, заједно са Милошем Крчмаром, отворио је фирму „ПИЛОН“, али је она имала лошу пословну годину с минусом од око 5.000 КМ.

Финансијски извјештај ове фирме, који је у посједу Капитала, показује да је „ПИЛОН“ остварио приход од тек 44.214 КМ, док су расходи били 49.454 КМ. Приход потиче искључиво од продаје учинка, док се трошкови углавном односе на материјалне и трошкове плата. Цвијановићево предузеће краткорочно је задужено за око 9.500 КМ, а на рачуну има 5.292 КМ.

На плате троје запослених потрошено је 20.668 КМ, а на крају године према запосленима су остале неизмирене обавезе од 3.325 КМ.

Филип Цвијановић уговарао послове прије него што је регистровао фирму

У рјешењу о регистрацији од 22. априла прошле године наведено је да се у судски регистар уписује „оснивање „ПИЛОН“ д.о.о. Бањалука, са правом обављања спољнотрговинског пословања”. Основна дјелатност је изградња стамбених и нестамбених зграда.

Да се Филипу Цвијановићу журило због унапријед договорених послова, које је у то вријеме већ почео да обавља, показала је и прошлогодишња ургенција за доношење рјешења о оснивању коју је Крчмар упутио бањалучком Окружном привредном суду. Дописом практично признаје да је фирма почела са радом иако још није регистрована, што је незаконито.

„Дана 12. априла 2016. године поднио сам пријаву за регистрацију фирме под називом „ПИЛОН“ у Бањалуци. Овим путем ургирам и молим Окружни привредни суд Бањалука да што прије донесе рјешење о оснивању. Наведено рјешење ми је потребно јер смо као фирма договорили и отпочели са извођењем грађевинских радова“, навео је Крчмар у допису прошле године.

Директор фирме је Крчмар, али са ограниченим овлашћењима, тако да је рјешењем прецизирано да му је за закључивање правних послова и плаћање износа чија вриједност прелази 5.000 КМ потребна писмена сагласност оснивача односно чланова. Такође, сагласност оснивача/чланова потребна му је и за инвестиције чија вриједност прелази 5.000 КМ.

Један од највећих успјеха, којим се премијерка поноси је регистрација фирме у РС за један дан и једношалтерски систем.

Слабији ђак – јачи посао

Филип Цвијановић у жижу је доспио прије три године, када је као приправник запослен у „Електропреносу БиХ“, иако је имао најмањи просјек оцјена у односу на осталих 12 кандидата који су се пријавили на то радно мјесто. Ово је открила невладина организација Транспаренцy Интернатионал у БиХ, на основу информација о проведеном конкурсу и кандидатима који су запослени у овом предузећу.

Из документације је видљиво да је Цвијановић изабран као први на листи кандидата са највећим бројем бодова, иако је имао мањи просјек оцјена од осталих конкурената, као и краћи период проведен у евиденцији незапослених. За његов избор пресудио је интервју са кандидатима, односно субјективна процјена комисије о квалификацијама и способностима кандидата.

Из документације је јасно да су сви кандидати добили једнак број бодова за вријеме проведено на бироу за запошљавање, без обзира на број мјесеци проведених у чекању на прво запослење. Претварање просјека оцјена у бодове у овом случају је такође спорно, јер је посљедњи кандидат са просјеком 3,42 (случај оцјењивања од 1 до 5) имао мањи број бодова, иако је овај просјек када би се урадила еквиваленција, био већи од просјека прворангираног, те онда постаје јасно да је Цвијановић заправо имао најлошији просјек.2 КОМЕНТАРА

  1. Pa bavili su se Cvijanici i masinskom obradom ali Aci Senioru to ocigledno nije bilo dovoljno lukrativno.
    Sada ce sa Slavuljicom u trgovinu i ne sumnjam da ce biti „obostranih kompenzacija“
    Taksin Sinavatra je nmala maca u poredjenju sa vlastelom RS i njihovim obdarenim podmladkom.

  2. Pa imamo valjda mi pravo na svoju malu,(srećom sve manju) korumpiranu, kriminalnu rupetinu, branićemo je živom silom iz jednog mafijaškog centra članstvom raspoređenim u svih 1000 bandi (stranaka). Mafija ima svoju državu, poznato ! To ministar
    to nije ni za zoo. Nepotism. It’s all relative.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *