И Центар Симон Визентал реагује на министра Хасанбеговића

Ефраим Зуроф, директор центра "Симон Визентал", осуђује изјаве хрватског министра културе Златка Хасанбеговића у вези са Другим свјетским ратом и не разумије како таква особа може бити дио владе. Хасанбеговић је у једном интервјуу исказао велико разумијевање за некадашњег великог муфтију јерусалимског Ал Хусеинија, који је заговарао прогон Јевреја прије, за вријеме и након Другог […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 11:35

Ефраим Зуроф, директор центра "Симон Визентал", осуђује изјаве хрватског министра културе Златка Хасанбеговића у вези са Другим свјетским ратом и не разумије како таква особа може бити дио владе.

Хасанбеговић је у једном интервјуу исказао велико разумијевање за некадашњег великог муфтију јерусалимског Ал Хусеинија, који је заговарао прогон Јевреја прије, за вријеме и након Другог свјетског рата.

Он тврди да је муфтија "жртва историјских околности, британског колонијализма и милитантног ционизма".

"Сљедеће што ће Хасанбеговић рећи јесте да је Анте Павелић такође жртва политичких и историјских околности. То је одвратно.

Не разумијем како таква особа може постати министар у земљи која је цијењена чланица ЕУ", наводи Зуроф, а преносе хрватски портали.

Хасанбеговић је недавно изјавио и да је антифашизам "само флоскула".

"Ако постоји ишта што би требало бити извор поноса за људе у Хрватској онда су то они који су се борили против усташа, они који су се борили за слободу против оних који су масовно убијали у НДХ", наводи Зуроф и објашњава –

"Хрватска је била подијељена између усташа и оних који су се борили против њих и свакоме са имало морала и интелигенције требало би бити јасно да су усташе биле криминалци, а не хероји. Невјероватно је да се неко диви људима из `Ханџар дивизије`, од којих је нешто горе тешко замислити".

Зуроф најављује да ће, због Хасанбеговићевих иступа, упутити службени протест Влади Хрватске.