И Божо Љубић против Инцка уставокршитеља

Предсједник Главног одбора Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић саопштио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко заговара кршење Устава БиХ и непоштивање одлука Уставног суда БиХ.

недеља, 10 јуна, 2018 / 16:58

Он истиче да то произилази из Инцкових изјава за медије да одлука у случају "Љубић" треба да се поштује и да сваки кантон треба да има своје представнике из свих конститутивних народа у Дому народа Парламента ФБиХ, као и да треба користити попис из 1991. године.

Љубић подсјећа да је Уставни суд одлуком у предмету "Љубић" прогласио неуставном, а касније избрисао из Изборног закона одредбу по којој сваки кантон даје по једног делегата из сваког конститутивног народа, док примјена пописа из 1991. није могућа за законодавна тијела, према одредбама Устава ФБиХ и Изборног закона.

"Можда су ОХР и Инцко само неразумно досљедни у кршењу права Хрвата, јер су њихова досадашња `рјешења` проглашена дискриминацијским и неуставним од Уставног суда БиХ и по питању избора делегата у Дом народа Парламента ФБиХ, као и у случају града Мостара, па је очигледно како је такву политику тешко промијенити", оцјењује Љубић у писној изјави.

Он истиче да ОХР овакви ставом нарушава свој кредибилитет и да није реално да структура, која је наметала амандмане на Устав ФБиХ, буде позивана да изнесе тумачење или да понуди рјешење у овој кризи у вези са непостојањем правила за избор Дома народа ФБиХ.

"Занимљиво је да је Инцко недавно, око једног другог закона, изјавио да је `приједлог Халида Гењца ближи европским стандардима`, а када је Уставни суд БиХ оцијенио да приједлог измјена Изборног закона БиХ који је у процедуру упутио клуб ХНС-а не угрожава ничије виталне интересе, онда је ОХР ћутио", навео је Љубић.