И Белгијанци бомби за ИСИЛ имају

Белгија ће понудити шест борбених авиона коалицији под вођством САД, која се бори против милитаната из "Исламске државе" у Ираку, саопштило је данас белгијско Министарство одбране. Министар одбране Питер де Крем представиће током дана план парламентарној комисији за одбрану, након што Белгија формално добије захтјев од САД. За сваки авгажман Белгије неопходно је одобрење од […]

среда, 24 септембра, 2014 / 19:07

Белгија ће понудити шест борбених авиона коалицији под вођством САД, која се бори против милитаната из "Исламске државе" у Ираку, саопштило је данас белгијско Министарство одбране.

Министар одбране Питер де Крем представиће током дана план парламентарној комисији за одбрану, након што Белгија формално добије захтјев од САД.

За сваки авгажман Белгије неопходно је одобрење од парламента, који ће расправљати о овом питању сутра или прекосутра.

Белгија намјерва да пошаље шест борбених авиона "Ф-16", 120 пилота и пратеће особље. Такође би били послати теретни авиони "Ц-130" ради транспортовања војника и материјала у Ирак.

САД нису прихватиле претходни приједлог о слању око 35 припадника специјалних снага који би давали савјете ирачким снагама.

САД и њихови арапски савезници покренули су јуче ваздушне ударе на припаднике "Исламске државе". Данас је извршено 13 бомбардовања у Сирији, недалеко од границе са Ираком.