И америчке апликације ухваћене у „шпијунирању“ корисника ајФона

иОС 14 бета указао је на проблем кога нисмо били свјесни – апликације којима не треба приступ клипборду ипак га користе без икаквог јасног разлога.

понедељак, 6 јула, 2020 / 07:45

А још горе је то што међу тим подацима може бити било шта, од обичног текста до осјетљивих информација попут лозинки и других података.

Први који је ухваћен у томе је ТикТок који је тврдио да апликација то ради због добробити корисника, тачније, како би их заштитила од спама, односно како би идентификовала “нежељено понашање које се понавља”. БитДенс који је власник ТикТока обећао је да ће проблем ријешити ажурирањем апликације како би се “елиминисала свака потенцијална забуна”, с обзиром да су критичари оптужили компанију да шпијунира кориснике Еплових уређаја.

Најновије апликације за које је откривено да приступају подацима у клипборду иОС-а су ЛинкедИн и Редит. У оба случаја иОС 14 је издао упозорења када су корисници покретали апликације, али и док их користе.

Програмер Дон Мортон који користи иОС бета, видио је упозорење да Мајкрософтова апликација ЛинкедИн чита садржај клипборда после сваког притиска на тастер.

Редит тврди да му је потребан приступ клипборду да би провјерили УРЛ-ове које је копирао корисник како би били објављени на веб сајту. Компанија гарантује да се подаци из клипборда не чувају и не шаљу на друго мјесто, али је ипак обећала исправку како апликација више не би то радила, а нова верзија апликације би требало би да буде објављена 14. јула.

И ЛинкедИн је објавио исправку, а из компаније су објаснили да се подаци корисника који се чувају у клипборду не складиште на серверима компаније.

Али ово нису једине апликације које су ухваћене како приступају цлипбоарду без јасног разлога. Осим њих, то раде и ТикТок, Волстрит Журнал, Ројтерс, Нњујорк Тајмс, ПУБГ Мобил, Фрут Нинџа, Вајбер, Веибо, АјуВедер, Хотелс.ком, Гугл Њуз, Патреон, Кол оф Дјути, а сигурно и неке друге које још увек нису “ухваћене”.

“Ово јесте проблем”, каже Дон Мортон. “Међутим, прави проблем и оно што ме плаши је чињеница да било која апликација може имати могуц́ност приступа клиборду без дозволе. Лако сам могао замислити “фишинг апликације” како почињу да се појављују (ако већ нису) са једином намјером да извуку што је могуц́е више података из клипборда.”



Оставите одговор