И Албанија испред БиХ

БАЊА ЛУКА – БиХ је назадовала по већини кључних показатеља о економском и социјалном стању у друштву, показују подаци Свјетске банке који се стално ажурирају. Свјетска банка наводи да је становништво БиХ неписменије и сиромашније од становника Албаније. Према тим подацима два одсто популације у БиХ је неписмено, док је један одсто становника неписмено у […]

уторак, фебруар 22, 2011 / 09:39

БАЊА ЛУКА – БиХ је назадовала по већини кључних показатеља о економском и социјалном стању у друштву, показују подаци Свјетске банке који се стално ажурирају.

Свјетска банка наводи да је становништво БиХ неписменије и сиромашније од становника Албаније. Према тим подацима два одсто популације у БиХ је неписмено, док је један одсто становника неписмено у Албанији.

Један одсто становништва неписмено је у Хрватској, док за Србију тај податак Свјетска банка нема. Осим тога, Свјетска банка тврди да је у БиХ сиромашно 19,5 популације, док је у Албанији сиромашно проценат мање. У Хрватској је сиромашно 11,1 одсто становништва, док Свјетска банка нема тај податак за Србију.

Лист наводи да су домаћи економисти сагласни да је БиХ у посљедње двије до три године у кључним сегментима или стагнирала или назадовала, док су земље у окружењу, укључујући и Албанију, све то вријеме расле.

Према ријечима професора Анте Домазета, директора Економског института из Сарајева, кључни показатељ способности неке земље су директне стране инвестиције. Према његовим ријечима, због политичке нестабилности и непровођења кључних реформи БиХ је изгубила репутацију земље повјерења за стране инвестиције.

"Како БиХ може креирати нове стратегије кад није у стању да осигура базни услов као што је политичка стабилност или функционисање институција? Мислим да индикатори показују да је тренд негативан и да ће, нажалост, бити настављен и у наредном периоду", сматра Домазет.

Управо подаци Свјетске банке показују колико се БиХ налази у лошој ситуацији када је ријеч о директним страним инвестицијама. Наиме, 2009. године БиХ је имала само 234 милиона долара директних инвестиција. Истовремено, Албанија је имала 977 милиона долара, Србија 1,9 милијарди, а Хрватска је имала три милијарде долара директних страних инвестиција. Годину дана раније БиХ је имала 921 милион директних страних инвестиција, али је тај број опет мањи од Албаније, која је имала 937 милиона. Србија је имала 2,9 милијарди долара, док је Хрватска имала чак 5,9 милијарди долара страних инвестиција.

Фуад Касумовић, економиста и замјеник министра финансија БиХ, каже да не зна службене податке, али да је сигуран да је БиХ у овом тренутку већ иза Албаније. Извршни директор Удружења економиста "Свот" Саша Грабовац оцјењује да се поражавајући подаци Свјетске банке рефлектују кроз неповољну пословну климу у БиХ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *