Хуавеј више нема лиценцу за Андроид

Амерички Гугл суспендовао је лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система. Претходно је у четвртак Трампова Администрација ставила Хуавеј на црну листу компанија.

понедељак, 20 маја, 2019 / 12:58

Овај потез ће драстично би отежати пословање Хуавеја на тржишту паметних телефона изван Кине, с обзиром да ће овом одлуком кинески технолошки гигант изгубити приступ ажурирањима Гугловог оперативног система.

Како преноси Ројтерс, сљедећа верзија Андроид смарт телефона ће такође изгубити приступ популарним услугама, укључујући Гугл плеј продавницу, Џи-мејл и Јутјуб апликације.

"Хуавеј ће моћи да користи само јавну верзију Андроида и неће моћи да добије приступ власничким апликацијама и услугама од Гугла", рекао је извор ове новинске агенције.

Сви активни телефони и даље ће имати приступ Андроид Гугл Плеј продавници и биће у прилици да користе Гугл Плеј Протект, као и до сада, потврдила је компанија Гугл, па у том контексту нема мјеста паници.

Према Гугл компанији у свијету се користи око 2.5 милијарде андроид уређаја марке Хуавеј и ти уређаји не би требало да осјете ефекте америчке одлуке, за коју се очекује да ће утицати углавном на нове телефоне, који би тек требало да се појаве на тржишту.

Америчка администрација којом руководи предсједник Доналд Трамп у четвртак је ставила Хуавеји на црну листу, а то повлачи мјере које ће тој компанији изузетно отежати пословање са америчким партнерима.

Амерички медији наводе да је Гугл у обавези да поштује законске одлуке САД.

САД оптужују компанију из Кине да своју опрему користи за шпијунирање америчких интереса, као и да крши америчке санкције Ираку. САД су током 2018. године практично забраниле продају Хуавеј телефона кроз понуду оператора, па чак и кроз канале слободне продаје. Досадашња истраживања нису довела у везу компанију Хуавеј са могућностима шпијунирања, као ни са кршењем досадашњих протокола безбједности ни у једној земљи, док су нова истраживања још увијек у току.

Шта каже Хуваеј?

У саопштењу које је "Хуавеј" доставио порталу "The Verge", та кинеска компанија подсјећа на свој допринос развоју Андроид система на глобалном нивоу. Наводи се да је доказ за то – пораст продаје Андроид телефона, док продаја других произвођача стагнира или опада.

Компанија поручује власницима "Хуавеј" мобилних телефона да ће им и даље функционисати апдејтовања.

"’Хуавеј’ је дао значајан допринос развоју и развоју Андроида широм свијета. Као један од кључних глобалних партнера Андроида, блиско смо сарађивали са том платформом како бисмо развили систем, користан и индустрији и потрошачима. ‘Хуавеј’ ће наставити да пружа услуге ажурирања на свим постојећим ‘Хуавеј’ и ‘Хонор’ паметним телефонима и таблет-рачунарима, покривајући оне који су продати и оне који су ‘на залихама’. Наставићемо са изградњом сигурног и одрживог софтверског система, како бисмо свим корисницима широм свијета пружили најбоље искуство", наводи се у саопштењу компаније "Хуавеј".

"Хуавеј" се припрема за евентуални губитак приступа софтверу америчких компанија као што су  "Гугл" и "Мајкрософт", а развија се и интерна алтернатива оперативном систему за Андроид, што се може наслутити из дијела саопштења у коме се наводи да ће компанија "наставити да гради безбједан и одржив систем софтвера", пише портал "The Verge".

План Б

Кинези су се спремали за овакав развој догађаја па су још раније почели да развијају алтернативу Андроиду.

"Спремили смо сопствени оперативни систем, ако се испостави да више нисмо у прилици да користимо актуелне оперативне системе – бићемо спремни и имамо план Б", рекао је Ричард Ју, директор Хуавеј компаније, у марту ове године.