Хуавеи се окреће развоју софтвера, постаје конкуренција Гуглу

Хуавеи појачава напоре у софтверским подручјима попут рачунарства у облаку и паметних аутомобила јер америчке санкције штете његовом хардверском пословању.

понедељак, 26 априла, 2021 / 15:04

Прошле седмице је Аркфокс, бренд у саставу произвођача аутомобила БАИЦ Груп, лансирао аутомобил с Хуавеијевом технологијом возила. Садржавао је кокпит опремљен ХармониОС-ом, оперативним системом којег је Хуавеи покренуо 2019. године, као и могућности аутономне вожње. Хуавеи неће производити аутомобиле, већ ће се фокусирати на технологију која их покреће.

А у недељу је Хуавеи лансирао неке нове производе за рачунарство у облаку и чини се да изазива кинеског лидера на тржишту, Алибабу.

Хуавеи је у недељном саопштењу за медије рекао да се нада да ће фокус на облак "на крају повећати удио нашег софтверског и услужног пословања у нашем укупном миксу прихода”.

Орјентација на софтверски сегмент долази након што су америчке санкције Хуавеију успориле продају паметних телефона. Кинески гигант стављен је на црну листу познату као Ентитетска листа 2019. године која му је ограничила приступ неким америчким технологијама. Званични Вашингтон је прошле године успио да одсјече Хуавеи од добављача кључних залиха полупроводника.

"Хуавеи се фокусира на стварање фирме за софтвер / облак и услуге”, рекао је Нил Шах, директор истраживања у Кантерпоинт Рисрч.

Као резултат санкција Вашингтона, Шах је рекао да кинеска компанија "није у могућности набавити критичне полупроводничке компоненте и сродну технологију” из САД-а

"Хуавеи овим напорима постаје попут Гугла”, рекао је.

Гугл производи Андроид мобилни оперативни систем који користи већина свјетских паметних телефона. Технолошки див такође ради на софтверу за аутомобиле и има брзорастуће пословање с рачунарима у облаку.