Хуавеи лансирао свој оперативни систем, бацио рукавицу Гуглу и Еплу

Хуавеи је у сриједу лансирао свој оперативни систем на мноштву уређаја, укључујући паметне телефоне. Овај потез долази у тренутку кад се кинески технолошки див покушава мање ослањати на америчку технологију и могао би се супротставити софтверу Епла и Гугла.

четвртак, 3 јуна, 2021 / 13:48

ХармониОС покренут је 2019. године након што је америчка администрација ставила Хуавеи на црну листу, ускративши му приступ Гугловом оперативном систему Андроид. Тај је потез, заједно с даљим санкцијама које ограничавају приступ Хуавеију критичним полупроводника, осакатио његово пословање с паметним телефонима само неколико мјесеци након што је постао играч број један на свијету.

Хуавеи развија ХармониОС од 2016. године и наплаћује га као оперативни систем који може радити на многим уређајима повезаним с интернетом, од паметних телефона до преносних уређаја. Компанија тврди да је програмерима лако створити апликације које могу радити на различитим производима.

Фокус на ХармониОС-у који ради на различитим уређајима један је од начина на који Хуавеи покушава разликовати свој оперативни систем од Гугловог Андроида и Епловог иОС-а.

"ХармониОС је дизајниран да пружи везу између све већег броја повезаних уређаја које Хуаwеи циља”, рекао је Бен Воод, главни аналитичар у ЦЦС Инсајту.

Данас на тржишту мобилних уређаја доминирају два оперативна система – Гуглов Андроид и Еплов иОС. У прошлости су компаније од Мицрософта до Самсунга покушавале, али нису успјеле, створити одрживе алтернативе.