Хрватски ветерани траже да се Срби поново преброје

Хрватско удружење ратних ветерана тражи да поново буде утврђено колико Срба живи на подручју Вуковара, јер сматра лажним податке да их тамо има 34,8 одсто. Удружење сматра да би постављање двописмених написа на јавним институцијама у Вуковару у овом тренутку био чин велеиздаје. Представници Удружења су затражили и 20-годишњи мораторијум на примјену Закона о правима […]

уторак, 15 јануара, 2013 / 16:40

Хрватско удружење ратних ветерана тражи да поново буде утврђено колико Срба живи на подручју Вуковара, јер сматра лажним податке да их тамо има 34,8 одсто.

Удружење сматра да би постављање двописмених написа на јавним институцијама у Вуковару у овом тренутку био чин велеиздаје.

Представници Удружења су затражили и 20-годишњи мораторијум на примјену Закона о правима националних мањина на том подручју.

У удружењу сматрају да је овој влади толико времена потребно да се утврди тачан однос становништва у Вуковару, с обзиром на то колико им је времена требало да објаве попис становника 2011. године.

Према садашњем попису, увођење двојезичности је у складу са тим законом, који члановима мањина гарантује права на кориштење и истицање властитог језика и писма.
Представници удружења су на конференцији за новинаре, која је одржана испред Хрватског сабора, позвали све "слободоумне Хрвате и Хрватице" да им се у суботу, 19. јануара, придруже на протестном скупу у Вуковару.

Из ове организације истичу да ће на том скупу бити донесене одлуке које ће прослиједити Сабору и Влади.

"Тражимо да се Влада и Сабор очитују о томе да ћирилици нема данас мјеста у Вуковару", рекао је у име удружења хрватски пуковник Петар Јањић Тромблон, који је организатор протестног скупа у Вуковару.0 КОМЕНТАРА

  1. Zar ne rekose neki dan da je Cirilica njihova???B-)
    Pitaju se zasto su se Srbi pobunili..
    Konstitutivni narod su sveli na manjinu a sada cak i ustavno pravo manjina hoce da pogaze.Hm,zasto li su se Srbi pobunili u Hrvatskoj?

  2. На први поглед, чим угледах ову слику ја помислих да је снимљено негде у Бањалуци.
    Незнам зашто????B-)

  3. Најбоље би било да за те прекобројне Србе опет отворе логоре,јбм ли им мајку усташку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *