08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Хрватски ток: Гас за рафинерију Брод стиже преко Саве

Протокол о гасификацији рафинерије нафте у Броду су потписали Томислав Ћорић, министар заштите околиша и енергетике Републике Хрватске и Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

уторак, 31 октобра, 2017 / 21:10

Протокол је потписан с циљем рјешавања проблема прекограничног загађења ваздуха које долази у Славонски Брод. Досадашња мјерења квалитета ваздуха показала су да је за висок ниво водоник – сулфид (у Славонском Броду најодговорнија управо рафинерија нафте Брод.

Протокол између двију страна омогућава да се рафинерија нафте прикључи на хрватски гасни систем као директни корисник.

„Данашњим даном отворен је простор за гасификацију рафинерије нафте Брод. Из перспективе Републике Хрватске отворена је могућност да се коначно ријеши питање квалитета ваздуха на подручју Славонског Брода. Двије владе отвориле су врата сурадње за два приватна предузећа. Ово је вин – вин ситуација за обје стране“, рекао је министар Ћорић након потписивања протокола.

„Носилац пројекта с хрватске стране биће твртка Кродукс, а с наше стране рафинерија нафте Брод. Ова инвестиција вриједна је око три милиона евра. Она је значајна за ову регију и показује усмјереност наших влада на сарадњу која је итекако потребна регију“, рекао је министар Ђокић.

Питање избора Кродукса за добављача појаснио је министар Ћорић подсјећајући да је купац гас рафинерија Брод из Републике Српске, и да је добављач ствар њиховог одабира.

Потписивање протокола и реализација пројекта гасификације рафинерије за Жељку Цвијановић, предсједницу Владе Републике Српске има и политички значај, јер промовише прекограничну сарадњу, а „нису усмјерени ни против кога у Босни и Херцеговини већ су примјер како се треба радити у цијелој регији“, извијестила је Хина.

Овом споразуму противе се у Сарајеву, а Дневни Аваз је данас у тексту на насловници „Федерацији пријети несташица плина“ пренио изјаву Алмира Бећаревића, бившег директора БХ Гаса, који тврди да ће изградњом гасовода од Слободнице у Хрватској до рафинерије у Босанском Броду те изградњом одвојка према Бијељини на гасоводу Зворник-Сарајево, Федерација БиХ остати изолована и пријети јој несташица плина.Оставите одговор