Хрватски савјет: Белгија модел за БиХ

Амбасадор Хрватске у БиХ Тончи Станичић сматра да, иако постојећи Устав БиХ треба мијењати, он представља сасвим довољну основу за напредак БиХ према Европској унији. Станичић је рекао да би, у том смислу, уређење Белгије са такозваним моделом "консоцијацијске демократије" био добар примјер како могу функционисати институције БиХ. "У БиХ је потребно инсистирати на европским […]

петак, 10 јуна, 2011 / 13:15

Амбасадор Хрватске у БиХ Тончи Станичић сматра да, иако постојећи Устав БиХ треба мијењати, он представља сасвим довољну основу за напредак БиХ према Европској унији.

Станичић је рекао да би, у том смислу, уређење Белгије са такозваним моделом "консоцијацијске демократије" био добар примјер како могу функционисати институције БиХ.

"У БиХ је потребно инсистирати на европским интеграцијама, јер нема друге снаге која би објединила све факторе друштва. Увјерен сам да је паметном политиком могуће утврдити листу заједничких приоритета у земљи", рекао је Станичић на предавању за студенте Универзитета у Бањалуци.

Он је додао да у Европи постоје државе које имају сложенију структуру власти и од БиХ, али да њихове институције функционишу, наводећи примјер Белгије, која дуго није формирала владу али нема проблем са радом своје администрације.

Према његовим ријечима, евроинтеграцијски процеси били су фактор унутрашње политичке консолидације многих бивших социјалистичких држава, као што су Мађарска, Чешка и Словачка, које су за непуних 20 година напредовале до угледних чланица ЕУ, те постигле ниво стабилних привреда и вишеструко увећале свој бруто друштвени производ.

"Важан разлог тог развоја био је евроинтеграцијски мотив, јер су схватили да је европски пут неизбјежан. Питања њиховог развоја су тада престала да буду унутарполитичка и другачије се према њима односе када њихово рјешавање захтијева Брисел", рекао је Станичић.

Он је нагласио да евроинтеграцијски процес у БиХ може бити заједнички именилац за постизање консензуса и око оних питања која нису приоритетна, додајући да пуноправно чланство има ефекта само ако се постигне напредак у низу међуфаза које му претходе./Оставите одговор