Хрватски Сабор усвојио закон о ништавности оптужница

Хрватске данас је већином гласова усвојио закон о ништавости српских оптужница и Декларацију о неким питањима сарадње правосудних тијела Хрватске и Србије. Владајућа већина успјела је тако из трећег покушаја да скупи кворум од 77 посланика за гласање. Иако је потпредсједник Сабора Владимир Шекс јуче најавио да ће се гласати само о допуни дневног реда, […]

петак, 21 октобра, 2011 / 16:44

Хрватске данас је већином гласова усвојио закон о ништавости српских оптужница и Декларацију о неким питањима сарадње правосудних тијела Хрватске и Србије.

Владајућа већина успјела је тако из трећег покушаја да скупи кворум од 77 посланика за гласање.

Иако је потпредсједник Сабора Владимир Шекс јуче најавио да ће се гласати само о допуни дневног реда, а идуће седмице одлучивати, владајућа већина је искористила то што је успјела да скупи кворум и одмах гласала о раније разамотреним законима.

Сабор је такође гласањем укинуо имунитет посланику опозиционе Социјалдемократске партије Жељку Јовановићу кога је владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) тужила због изјаве да је та странка злочиначка организација.

СДП је данашње гласање назвао "шокантним".

Опозициона Кукурику коалиција, предвођена СДП, од прошле седмице бојкотује рад парламента сматрајући да је Шекс увриједио поједине посланике те странке.

ХДЗ-у су кворум осигурали посланици Хрватске сељачке страмке, троје независних посланика, али и неколико посланика националних мањина.

У јавности се спекулисало да би влада могла да одустане од спорног закона о ништавости српских оптужница, прије свега због критике из Брисела, али је премијер Јадранка Косор то негирала.

Уз закон Влада је предложила и декларацију у којој се наводи да је Србија повриједила хрватски суверенитет. Србија се у том тексту позива на склапање међудржавног уговора којим би се, у складу с међународним правом, уредила питања надлежности за ратне злочине, злочине против човјечности и за геноцид.

Влада Хрватске иницирала је доношења закона о ништавости оптужница ЈНА и СФРЈ због посљедњих оптужница против 44 хрватска држављана укључујући и неколико ратних руководилаца, за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године.Оставите одговор