Хрватска: Више новца послала дијаспора, него што је стигло од туризма

Дознаке које хрватски држављани широм свијета шаљу формалним и неформалним каналима породици и пријатељима у земљи остале су стабилне прошле године, а у првој половини 2021. су и порасле, показују подаци Хрватске народне банке (ХНБ).

среда, 6 октобра, 2021 / 17:27

Готовинска средства која су хрватски радници из иностранства послали својим породицама надмашила су ове године приходе које је Хрватска у истом периоду остварила од долазака страних туриста, пише Нови лист.

У прва два тромјесечја 2021. дознаке радника у иностранству износиле су укупно милијарду и 745 милиона евра, док је у исто вријеме приход који је држава остварила од страних туриста био милијарду и 494 милиона евра, наводи лист.

То значи да су различитим каналима хрватски радници у инстранству послали у отаџбину 351 милион евра више, односно за 23,5 посто више него што су страни туристи потрошили на смјештај, храну или забаву у посматраном периоду.

Иако је постојао страх да ће се због пандемије вриједности дознака смањити, то се у хрватском случају није догодило, будући да су оне порасле за чак 206 милиона евра, илити за 13,5 посто у поређењу са 2020. годином.

Само у првом тромјесечју ове године, хрватски држављани су послали 890,7 милиона евра дознака, а у периоду април-јун 854,3 милиона.