Хрватска у ЕУ иако не испуни обавезе

Хрватска ће у ЕЗ ући 1. јула 2012. чак иако не испуни преостале обавезе, изјавио је шеф делегације ЕУ у Хрватској Пол Вандорен. Унија ће наставити да пажљиво прати како званични Загреб реформише правосуђе, бори се против корупције и рестуктурише секторе бродоградње и челика, али до хрватског уласка у ЕУ нема казнених механизама за неизвршавање […]

среда, новембар 23, 2011 / 12:59

Хрватска ће у ЕЗ ући 1. јула 2012. чак иако не испуни преостале обавезе, изјавио је шеф делегације ЕУ у Хрватској Пол Вандорен.

Унија ће наставити да пажљиво прати како званични Загреб реформише правосуђе, бори се против корупције и рестуктурише секторе бродоградње и челика, али до хрватског уласка у ЕУ нема казнених механизама за неизвршавање обавеза, рекао је Вандорен за Ројтерс а преноси Хрватска телевизија.

Истичући да је 1. јул 2013. у приступни уговор уписан безусловно, Вандорен је рекао да од сада до уласка у Унију Европска комисија може слати само упозоравајућа писма хрватским властима.

Вандорен се нада да се то неће десити јер то у земљама чланицама неће створити позитивну слику о Хрватској.

“Не треба потцијенити психолошки ефекат писма упозорења”, рекао је он и додао да након уласка земље чланице могу активирати многе заштитне механизме ако Хрватска буде кршила принципе унутрашњег тржишта ЕУ.

Европска комисија очекује да ће Хрватска наставити да испуњава обавезе које је преузела у приступним преговорима у погледу реструктурирсања бродоградилишта у потешкоћама и да ће потписати уговоре о њиховој приватизацији прије ступања у чланство, преноси ХТВ изјаву Петера Станоа, портпарола комесара ЕК за проширење Штефана Филеа.

Стано је подсјетио да је Хрватска затворила приступне преговоре у поглављу Тржишно такмичење након што се обавезала да ће реструктурисати бродоградилишта у потешкоћама и да су те обавезе наведене и у уговору о приступању који ће бити потписан почетком децембра.

Према протоколу који је придодат приступном уговору, ЕК може да тражи од Хрватске да врати сву помоћ за реструктурисање коју су бродоградилишта добила од марта 2006. године, ако до дана приступања не буду потписани уговори о приватизацији тих бродоградилишта.

“Важно је приступити потписивању приватизационих уговора с одабраним понуђачима што је прије могуће. То је нужан наредни корак у процесу реструктурисања који треба довести до одрживих бродоградилишта”, изјавио је Стано.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *