Хрватска сатанизује антифашизам

Директор Маргеловог института из Загреба Ален Будај упозорио је да у Хрватској постоји јака тенденција да се усташки злочини релативизују и умањују тако што се кривица баца на Нијемце и Италијане, иако је свирепост усташа далеко надмашила њемачке и италијанске окупаторске снаге. "Непрестано се у штампаним медијима говори о страховитим злочинима хрватских антифашиста и партизана, […]

среда, 16 новембра, 2011 / 09:52

Директор Маргеловог института из Загреба Ален Будај упозорио је да у Хрватској постоји јака тенденција да се усташки злочини релативизују и умањују тако што се кривица баца на Нијемце и Италијане, иако је свирепост усташа далеко надмашила њемачке и италијанске окупаторске снаге.

"Непрестано се у штампаним медијима говори о страховитим злочинима хрватских антифашиста и партизана, а касније поратног Титовог југословенског режима против Хрвата, што је довело до тога да је у Хрватској осмишљена крајње лоша и штетна музејска поставка у Јасеновцу, а на сцени је и прогон партизанских бораца од хрватског правосуђа `посттуђмановог` ХДЗ-а", рекао је Будај за Срну.

Коментаришући иницијативу, покренуту у Хрватској, да некадашњи италијански радни логор Кампор на острву Рабу буде мјесто за градњу главног хрватског центра за очување сјећања на жртве у којем ће се чувати документација о концентрационим логорима, с тим да се прешућује постојање усташких логора, Будај је рекао да се Маргелов институт заузима за очување сјећања на жртве фашистичког и нацистичког режима, али да се јасно и гласно каже истина о догађајима из Другог свјетског рата.

"Ми смо за то да се каже истина о дешавањима из Другог свјетског рата, али без икаквих ревизионистичких намјера, па чак и онда када се жртвама италијанских фашиста даје видљива `предност` над жртавама хрватског усташког фашистичког терора", рекао је Будај.

Говорећи о недавном хапшењу бившег хрватског министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца, оптуженог да је као партизански функционер наредио егзекуције усташа и домобрана послије Другог свјетског рата, које су се наводно проводиле 1945. и 1946. године у логору Дубовац, Будај је рекао да се "чак и Фрањо Туђман уздржавао од прогона својих партизанских сабораца, али то агилно чине његови страначки насљедници".

"Туђманови страначки насљедници прогоне антифашисте, а допустили су да усташки злочинци Иво Ројница, Миливој Ашнер, Иво Корски, Нада Шакић и други умру мирном смрћу", рекао је Будај.

Према његовим ријечима, хрватска држава прогања оне који су у Устав Хрватске уписали антифашистичке моменте, док са друге стране чини све да умањи историјску одговорност усташког покрета за почињене злочине тако што нису обновљени уништени споменици НОБ-а и НОР-а, а поготово је изражен намјерни немар и небрига за мјеста бивших усташких концентрационих логора.

"Наводни антифашизам хрватских државних функционера је дневнополитичког и аматерског карактера, док се стварни хрватски антифашизам сатанизује сваком приликом и у сваком облику", нагласио је Будај.

Он је подсјетио да је Маргелов институт томе посветио посебну пажњу и штампао двије монументалне студије у којима разокрива опасност ревизионизма у хрватском друштву, који дјелује погубно на очување сјећања на жртве холокауста и геноцида над српским, јеврејским и ромским народом.

"У Хрватској се прогоне и остарјели припадници властитог народа, само да се задовољи губитничка страна – она усташка која тражи освету над побједницима у Другом свјетском рату на нашим просторима", закључио је Будај.

Маргелов институт је невладина организација јеврејске националне мањине у Хрватској. Уско сарађује са Центром Симон Визентал из Јерусалима и Институтом за истраживање Јасеновца из Њујорка.