Хрватска: Сарадња са Хашким трибуналом услов за улазак у Унију

ЗАГРЕБ- Наставак сарадње са Хашким трибуналом остаје услов за Хрватску за закључење приступних преговора, а поготово за поглавље о правосуђу, поручују из ЕУ, која пажљиво прати реговања у Хрватској на пресуде генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. Хашки трибунал осудио је 15. априла Готовину на 24 године затвора, а Маркача на 18 година, за злочине […]

уторак, април 19, 2011 / 11:48

ЗАГРЕБ- Наставак сарадње са Хашким трибуналом остаје услов за Хрватску за закључење приступних преговора, а поготово за поглавље о правосуђу, поручују из ЕУ, која пажљиво прати реговања у Хрватској на пресуде генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Хашки трибунал осудио је 15. априла Готовину на 24 године затвора, а Маркача на 18 година, за злочине над Србима у Крајини почињене у току и послије акције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак ослобођен је свих оптужби. Готовина и Маркач осуђени су за удружени злочиначки подухват, убиства, прогон, пљачку српског цивилног становништва у Крајини у током и након операције "Олуја" 1995. године.

Из Уније поручују да Хрватска треба да настави сарадњу са Хашким судом, те да се зрело понаша и у вези са најављеном жалбом на првостепену пресуду Трибунала у предмету Готовина, пише "Јутарњи лист", позивајући се на изворе у Бриселу.

 Хрватска ће данас на конференцији у Бриселу затворити преговоре о још два поглавља, након чега ће остати још три поглавља до закључења преговора, чиме ће се држава приближити окончању преговора у сљедећих неколико мјесеци, иако још није сигурно хоће ли то бити у јуну.

У ЕУ тај рок и даље сматрају преамбициозним, али га не искључују, наводи "Јутарњи лист".

Извори из Брисела пренијели су да је комесар ЕУ за проширење Штефан Филе рекао прошле седмице на затвореној расправи у спољнополитичком одбору Европског парламента да је сигуран да ће Хрватска ове године закључити преговоре, иако не зна тачан датум. 

 
 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *