Хрватска: Не знамо шта Мило прича, Превлака је наша

Полуострво Превлака је под потпуном јурисдикцијом Хрватске, саопштено је из Министарства спољних и европских послова те државе. Најновија вијест и званично демантује став владе премијера Мила Ђукановића да ће се спор око полуострва ријешити на међународном арбитражном суду.  „Када је ријеч о Превлаци, Хрватска у потпуности поштује Протокол о привременом режиму уз јужну границу из […]

субота, 2 августа, 2014 / 11:15

Полуострво Превлака је под потпуном јурисдикцијом Хрватске, саопштено је из Министарства спољних и европских послова те државе. Најновија вијест и званично демантује став владе премијера Мила Ђукановића да ће се спор око полуострва ријешити на међународном арбитражном суду.

 „Када је ријеч о Превлаци, Хрватска у потпуности поштује Протокол о привременом режиму уз јужну границу из 2002. године, по којем се полуоток Превлака налази под јурисдикцијом Хрватске”, наводи се у званичном одговору Службе за односе с јавношћу Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске на питање „Дана” да ли је Превлака њихова територија.

Хрватско министарство је овим дневним новинама објаснило да би евентуални судски поступак у вези са спорном територијом могао да почне када буде донијета одлука да се заинтересоване стране обрате суду.

„Као што знате, да би поступак започео, потребно је да двије стране донесу заједничку одлуку да ће се обратити суду. Тек након тога суд може започети поступак и одредити датуме”, указали су из хрватског министарства.

Истраживање нафте и гаса у појасу Превлаке, спорног полуострва између Црне Горе и Хрватске, како је „Политика” писала, могло би да постане камен спотицања у односима двију држава, пошто је Загреб, упркос примједбама из Подгорице, расписао јавни позив за истраживање три блока подморја. Из текста протокола из 2002. године, који је Политика имала на увид, не може се утврдити која конкретно тачка подразумијева јурисдикцију Хрватске над полуострвом.

Члан Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе и посланик Демократског фронта Коча Павловић рекао је да се привремени протокол из 2002. ни на који начин не може сматрати документом о разграничењу, нити на обали нити у дотичном приобаљу, када је у питању граница између Црне Горе и Хрватске.

„Уосталом, само неуобичајено дугачко име тог протокола указује да се не односи на простор који припада Хрватској или Црној Гори, већ да се налази ’уз јужну границу’, мисли се, наравно, уз јужну хрватску границу. Велики проблем представљају нова тумачења која долазе из званичних кругова Хрватске, који привремени протокол тумаче као акт којим се дефинише граница на копну, што није тачно. Та за нас неповољна ситуација посљедица је недостојанственог понашања наше дипломатије, али и деценијског ћутања црногорске власти пред чињеницом да се Хрватска према том копненом простору односи као према свом неспорном власништву”, каже Павловић.

Како је додао, успјешну стратегију коју је користила према спорном дијелу копна, Хрватска сада преноси и шири и на припадајући морски појас, према коме се односи као да је неспорно њен.

„То смо видјели у случају расписивања тендера за блокове који се налазе у спорном акваторију Превлаке. Али, видимо и да црногорска влада и њена дипломатија ћутањем одговарају на агресивно понашање Хрватске. Будући да се у случају тих блокова и будуће експлоатације гаса ради о десетинама милијарди евра, а Мило Ђукановић је глобално познат као корумпирани аутократа, немам никакве дилеме да се ту, по свој прилици, ради о корупцији до сада највећег нивоа”, рекао је Павловић.

Павловић је разочаран понашањем хрватске политичке елите.

„Они су свог Санадера ухапсили и суде му за корупцију коју називају велеиздајом, а са ’црногорским Санадером’ без проблема сарађују у пословима који би се ускоро могли показати као велеиздаја Црне Горе”, поручио је Павловић.

Гас који се налази око Превлаке, по ријечима Павловића, не познаје државну границу и „онај ко први почне да га експлоатише, без обзира на којој страни границе буде бушио, ’посисаће’ и оно што се налази са сусједне стране па се зато у оваквим ситуацијама увијек прави међудржавни договор о подјели користи”.

Црна Гора је почетком априла уложила приговор Хрватској због географских карата за међународни јавни конкурс за истраживање и експлоатацију угљеноводоника у Јадрану рекавши да је то једностран акт којим се прејудицира међусобна граница двије земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *