Хрватска: Финансирање кампање Јадранке Косор из црних фондова

Бивши портпарол ХДЗ-а Ратко Мачек однио је 10 милиона куна из илегалног црног фонда странке за потребе финансирања кампања Јадранке Косор на шта је у 2004. и 2007. години потрошено 13 милиона куна, тврди бивша благајница ХДЗ-а Бранка Павошевић. Павошевићева је истражитељима Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) рекла да је лично она […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 13:40

Бивши портпарол ХДЗ-а Ратко Мачек однио је 10 милиона куна из илегалног црног фонда странке за потребе финансирања кампања Јадранке Косор на шта је у 2004. и 2007. години потрошено 13 милиона куна, тврди бивша благајница ХДЗ-а Бранка Павошевић.

Павошевићева је истражитељима Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) рекла да је лично она исплатила милионе Мачеку, које је он однио у торби.

Она је навела да се готово цјелокупни износ од 10 милиона куна односи се на кампању Јадранке Косор на предсједничким изборима 2004. и 2005. године.

Мачек пориче било какву одговорност за трошење новца из црног фонда и поручује да су сви налози које је потписивао ишли преко рачуна.

За бившу ХДЗ-ову благајницу је рекао да је све исконстрисала јер је, како је навео, сама покрала новац или жели напакостити њему, Јадранки Косор и бившем генералном секретару странке Ивану Јарњаку, којег је помињала као особу која је у два наврата одобравала исплате, јавили су хрватски медији.

Косор је на тврдње Павошевићева раније одговорила да није узимала никакав новац и да није знала ни за какав паралелни систем и нити за новац који није легалан новац из странке и поручила да се све истражи.