Хрватска демантује прелете преко Српске

Кроз службу Министарства унутрашњих послова РС прошла је званична информација да су два авиона хрватске авијације прошли територијом РС од Новог Града преко Костајнице, рекао је у петак Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС.

субота, септембар 24, 2016 / 18:39

Кроз службу Министарства унутрашњих послова РС прошла је званична информација да су два авиона хрватске авијације прошли територијом РС од Новог Града преко Костајнице, рекао је у петак Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС.

"Ми смо ту информацију прослиједили даље и надамо се да ће неко да реагује с државног нивоа, јер није примјерено да се на такав начин прави провокација на територији БиХ", рекао је Лукач.

С друге стране, из Министарства одбране Хрватске негирају да су авиони прелијетали територију БиХ, наводећи да се радило о редовној војној вјежби о којој су све регионалне службе биле обавијештене 24 сата прије обављања летова.

"Зракоплови МиГ 21 Хрватског ратног зракопловства и противзрачне одбране у четвртак, 22. рујна 2016, око 11 сати, летјели су на рути Турањ, код Карловца – Гвозданско – Банова Јаруга – Вараждинске топлице – Св. Иван Зелина те након тога натраг у базу на Плесу. Лет је био дио редовних обучних активности и проведен је сукладно свим правилима и прописима", рекли су они.

У Министарству одбране БиХ истичу да немају никакве информације да је дошло до угрожавања територије БиХ.

"Према информацијама којима ми располажемо, није било никаквих прелијетања територије БиХ", навели су они.

И у Дирекцији за цивилну ваздушну пловидбу БиХ истичу да немају податке да је било недозвољених прелета на територију БиХ. "Немамо никакве информације о било каквом инциденту те врсте. Ми немамо радаре да можемо имати податке у случају таквог инцидента, о томе би нас требала обавијестити БХАНСА, они имају опрему за детектовање, а они нам нису прослиједили било какву информацију те врсте", рекао је Александар Лаловић, портпарол Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу БиХ са сједиштем у Бањалуци.

Контактирали смо и Контролу ваздушног саобраћаја БиХ, али нам одговор није стигао. Алтернативна телевизија је у четвртак јавила да су два борбена авиона Војске Републике Хрватске тога дана у 11.20 прелетјела изнад мјеста Добрљин, код Новог Града, и упутили се у правцу Костајнице, а ова информација је потом прослијеђена МУП-у РС из Полицијске станице Нови Град.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *