Хрватима несхватљиво: Загрепчанка у редовима Исламске државе

Уз један националистички и вјерско-шовинистички дух, карактеристичан за Хрватску, Вечерњи лист пише о католкињи која је прешла на ислам и прикључила се борби Исламске државе у Сирији.

субота, 16 септембра, 2017 / 20:51

Према јавном извјештају Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Хрватске, на подручју које је под контролом Исламске државе боравило је седам особа које имају хрватско држављанство – шесторо с двојним и никада нису трајно живјели у Неовисној Републици Хрватској (НДХ), док је тридесетогодишња Дора Билић рођена Хрватица, која се преобратила у ислам.

Загрепчанка из угледне породице, одгајана у католичком духу, шокирала је своје ближње преласком на ислам, онај радикални. Према доступним информацијама, Дора Билић је након изврсних оцјена у средњој школи уписала Правни факултет, но након што је схватила да јој те студије "не представљају изазов”, едуковала се за посао физиотерапеуткиње, пише Вечерњи лист.

Физиотерапеут и католик

Говори неколико страних језика, вољела је да путује Европом и посјећује музеје, а прекретница у њезином животу догађа се с одласком у Лондон, гдје упознаје будућег супруга, тада још хришћанина. Ипак, њен одабраник убрзо прелази на ислам и приступа радикалним муслиманским организацијама.

Његов утјицај био је на Дору веома снажан па се и она одриче своје вјере и прелази у ислам. Брак, међутим, није потрајао. Дора је напустила супруга јер јој није био довољно екстреман.

Стога је након развода, крајем 2012, одлучила да потражи неког по свом укусу, знатно радикалнијег, па га је и пронашла у озлоглашеној Горњој Маочи у Босни познатој и као упориште вехабија.

Вечерњи лист наводи да је у Горњој Маочи срела извјесног Сенада Авдића, званог Чађо, који је у то вријеме са супругом и дјецом живио у селу близу Брчког. Након сусрета с Дором, тај је брак постао прошлост па се пар убрзо пребацио у Сирију, а неки извори спомињу и да је добио заједничко дијете.

Према извјештају СОА-е, тамо је Дора 2014. и рањена у нападима коалиционих авиона који су бомбардирали положаје ИД-а. Неки извори спомињу и Авдићево рањавање.

Те вијести запрепастиле су све оне који познају породицу Билић – Дорин отац, познати пољопривредни стручњак, мајка архитекта, брат дипломирани правник, баба магисар фармације, дјед инжењер електротехнике, махом су врхунски интелектуалци који и данас носе тешки терет избора њихове ћерке, сестре, унуке и несхватљиве трансформације у џихадисту.

Њена породица је у изјави за Вечерњи лист поручила како је Дора искориштена за пропаганду те како осуђују сваки, па и исламски, радикализам и тероризам.

Била још једна, куку ти је надбискупу

Занимљиво, СОА-ин извјештај не спомиње још једну Хрватицу у редовима ИД-а, о чему се прочуло када је у септембру 2011. у нападу америчке беспилотне летјелице погинуо један од водећих свјетских терориста Анвар ал-Авлаки.

Убрзо потом, дански обавјештајац Мортен Сторм у јавност је изишао с причом да их је до Ал-Авлакија довела његова млада жена, Хрватица која се сада зове Амина, живи у Јемену и жели да постане бомбаш самоубица.

Вечерњи лист тада је сазнао да се иза имена Амина крије Бјеловарчанка Ирена Хорак, што су тада потврдили и чланови њезине неутјешне породице. Но, пет година послије, "Ал Каидиној невјести" се губи сваки траг.